Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 30-01-2013 | Article Rating | (0) reacties

Hoger onderwijs voor het MKB

Dit is de eerste Duitstalige presentatie die ik deze dagen bijwoon: “Weiterbildung in kleinen und mittleren Unternehmen mit Beispielen aus dem netzgestützten Wissentransfer von Hochschulen in KMU” oftewel hoe hogescholen d.m.v. netwerken de kennistransfer naar het MKB realiseren.

Een zeer relevant thema voor de Duitse economie waarvan bij ons vooral de grote (auto)bedrijven bekend zijn, maar waar het MKB en met name familiebedrijven de basis van de economie vormen. 

De presentatie werd verzorgd door Dr. Rosalinde Kichener en Alexandra Schick van de Virtuelle Hochschule Bayern (VHB). Dit is een netwerkorganisatie, opgericht in 2000 door de Beierse deelstaat, met 30 aangesloten universiteiten, hogescholen en private onderwijsinstellingen. Beieren, met 12.5 mln. inwoners, is al jaren één van de toonaangevende economische en innovatieve regio’s in Europa nadat ze in de jaren’80 succesvol de transitie van agrarische economie naar kenniseconomie wist te maken.
VHB heeft als doel om medewerkers van MKB ondernemingen die geen eigen opleidingsafdeling hebben de kans te geven zich toch verder professioneel te ontwikkelen. Met ondersteuning uit het Sociale Fonds van de EU zijn de afgelopen jaren 36 deelprojecten uitgevoerd, waarin met name onderwijs is ontwikkeld en de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het MKB is versterkt. 
In het onderwijs voor het MKB worden drie uitlevermodellen gehanteerd:

  • VHB online curssussen
  • VHB blended learning cursussen
  • Bestaande, meestal online, cursussen van de aangesloten partner-instellingen
De VHB biedt nu 281 cursussen aan, veelal gecertificeerd, en geregiseerd vanuit 14 vakgroepen. Voor medewerkers in het MKB zijn deze cursussen gratis. Op het moment hebben zich zo’n 100.000 mensen ingeschreven, waarbij de gemiddelde cursist 2-3 cursussen doorloopt.

Wat heb ik van deze presentatie opgestoken?

Natuurlijk komen in een korte presentatie vooral positieve punten voorbij. Maar zelfs met dit in het achterhoofd, is het indrukwekkend om te zien wat ze in Beieren voor elkaar weten te krijgen. 30 onderwijsinstellingen die samenwerken; in een overkoepelend netwerk van instellingen toch eigen cursussen ontwikkelen;  Europese fondsen inzetten in een regio die het echt niet slecht doet ...... Over het algemeen ben ik wat terughoudend inzake internationale ‘werkbezoeken’, maar dit zou wel eens een goede kandidaat kunnen zijn voor ons Minsterie van Economische Zaken! 

Bericht van Eric Kluijfhout


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.