Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 09-11-2012 | Article Rating | (0) reacties

Clay Shirky: Openheid is de echte revolutie

Technologie verandert de manier waarop we onderzoek doen, publiceren en leren. Maar 'openheid' door middel van technologie is de echte revolutie, stelde Clay Shirky woensdag bij de opening van Educause in Denver.

Shirky is een van de bekendste internetconsultants van de Verenigde Staten. Het belangrijkste onderwerp van zijn toespraak (video) was openheid. Voordeel hebben van technologie, betekent “meer delen dan we gewend zijn en vervolgens leren leven met de gevolgen”, zei Shirky.

Hij illustreerde de kracht van delen met een verhaal over het Smithsonian Institute, dat foto's beschikbaar stelde op de fotosite Flickr. Gebruikers gaven de foto's tags waaruit onvoorspelbare interesses bleken, inclusief gezichtshaar, de geschiedenis van de fotografie en het fictiegenre dat bekendstaat als steampunk.

Verborgen waarde

“Er zit veel verborgen waarde in onze systemen en dat begrijp je pas als je ze opent en kijkt wat mensen ermee doen”, zei Shirky. “Waar ik gefrustreerd van raak in gesprekken met grote instituten, is dat ze vooraf willen weten wat er gaat gebeuren als ze data vrijgeven. Waarom zouden we onze data vrijgeven? Het antwoord is: je geeft je data vrij om te zien wat de waarde ervan is. Die waarde die mensen eraan toekennen, leer je dan pas kennen."

Shirky gaf ook een advies aan mensen die willen experimenteren met openheid. “Stel geen interdisciplinair team uit twaalf afdelingen samen en geeft ze geen budget van een kwart miljoen dollar en een deadline van anderhalf jaar. Zoek vijf mensen en vraag ze wat ze kunnen doen in een maand tijd, gratis. De resultaten zullen je verrassen.”


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.