Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 06-03-2012 | Article Rating | (0) reacties

Beleidsmakers bijeen in Delft voor Open Education Week

Beleidsmakers bijeen in Delft voor Open Education Week Om aandacht te vragen voor de mogelijkheden van Open Education Resources heeft het OpenCourseWare Consortium deze week uitgeroepen tot Open Education Week. Ook in Nederland wordt hier bij stilgestaan met een symposium van SURF, TU Delft en de Open Universiteit (OU).

Op woensdag 7 maart wordt in de aula van de TU Delft aandacht besteed aan de  voordelen van open access onderwijs en kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal dat digitaal overal ter wereld beschikbaar is. Open Education Resources (OER) staan met name in de Verenigde Staten hoog op de onderwijsagenda nu onderwijsminister Arne Duncan 2 miljard euro investeert in de productie van OERs.

In Delft komen morgen beleidsmakers uit het hoger onderwijs bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rond open onderwijs bronnen te bespreken. Zo zal onder meer staatssecretaris Halbe Zijlstra spreken en zal Anka Mulder, president van het OpenCourseWare Consortium  haar licht laten schijnen over Open Education.


Digitale voorsprong

Mulder, tevens onderwijsdirecteur in Delft, bepleitte in 2010 op ScienceGuide voor de maximale benutting van OER door Nederland. "Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. SURF heeft daarbij gezorgd voor een uitstekende digitale ontsluiting van het hoger onderwijs. Dat geeft ons land een potentiële voorsprong als het gaat om het inzetten van ICT in het onderwijs, het combineren van digitaal en live onderwijs en het experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, om het Verenigd Koninkrijk en ook Spanje in te halen en China en India voor te blijven."

Ook Neelie Kroes, eurocommissaris met de portefeuille digitale agenda, zal middels een videoboodschap een inhoudelijke bijdrage aan het symposium leveren. Recent sprak zij zich al uit over de uitstekende staat van dienst van Nederland op het gebied van open access en digitalisering in onderwijs en onderzoek.

Webinar

Donderdag 8 maart verzorgt Jos Rikers van de Open Universiteit een webinar over het Social Entrepreneurship project, dat hoogwaardige open leermaterialen over ondernemerschapsvaardigheden wil ontwikkelen, en gaat hij met de deelnemers in gesprek over de aanpak.

Op vrijdag 9 maart wordt vanuit SURF Academy een brainstorm georganiseerd voor ho-docenten met als doelstelling input te vergaren voor de (door)ontwikkeling van Wikiwijs voor het hoger onderwijs. Robert Schuwer verzorgt deze brainstorm.

Meer activiteiten in het kader van de Open Education Week zijn te vinden bij SURFspace.

Bron: Science Guide/OU/SURF


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.