Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 06-01-2012 | Article Rating | (0) reacties

Innovatieregeling stimuleert duurzaamheid

Innovatieregeling stimuleert duurzaamheid SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek, concludeert uit de projectresultaten van SURFnets innovatieregeling Duurzaamheid & ICT dat ICT veel mogelijkheden biedt voor verduurzaming.

De winnaars van de innovatieregeling hebben projecten uitgevoerd die een bijdrage leveren aan verduurzaming van ICT of verduurzaming door middel van ICT. Hiervoor ontvangt elk project een bedrag van tussen de 5.000 en 20.000 euro.

De winnaars zijn positief over de stimulerende werking van de innovatieregeling. Henk Plessius van de Hogeschool Utrecht: "Ik kan je zeggen dat de innovatieregeling net dat zetje gaf om een pilot mogelijk te maken. Was deze er niet geweest, dan had het zeker nog een jaar geduurd voordat we met iets dergelijks hadden kunnen starten."

De innovatieregeling Duurzaamheid & ICT van SURFnet maakt onderdeel uit van de duurzame doelstellingen van SURF en stimuleert instellingen projecten te starten die met behulp van ICT structureel bijdragen aan verduurzaming.

De winnaars van de innovatieregeling presenteren hun resultaten tijdens het symposium ‘Groene ICT: daar kom je verder mee’ op 18 januari 2012.

Digitaal studentendossier

De Open Universiteit heeft een smartphone-app ontwikkeld waarmee medewerkers het energieverbruik op hun werkplek kunnen monitoren. Dit stimuleert hen tot energiebesparing. De Universiteit Utrecht werkte aan een centraal digitaal studentendossier, waarmee veel informatie tussen student en universiteit elektronisch wordt uitgewisseld. Dit vermindert het papierverbruik.

Binnen de Hogeschool Utrecht is met succes onder deeltijdstudenten geëxperimenteerd met onderwijs in duurzame ICT. In een tweede project ontwikkelde de Hogeschool Utrecht een model om Het Nieuwe Werken en Het Nieuwe Leren in te voeren, waardoor studenten en medewerkers minder fysiek aanwezig hoeven te zijn. Tenslotte heeft TNO een energieverbruiksmodel gemaakt, met scenario’s waarin data-opslag, datatransport, servers en infrastructuur op verschillende manieren worden ingezet.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.