Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 29-10-2011 | Article Rating | (0) reacties

Leerlingen leren over erfgoed met online lessen

Leerlingen leren over erfgoed met online lessen

Deze maand is de website www.ExpertindeKlas.be van start gegaan. Op deze website bieden enkele erfgoedinstellingen aan scholen een virtuele les aan via een webconferentie-opstelling.

 

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege steunt het initiatief van FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw). “E-cultuur en digitalisering zijn twee van mijn prioriteiten in mijn cultuurbeleid. Via dit e-project brengen we de wereld van het erfgoed op een interactieve manier tot bij de leerlingen in de klas.”

 

De nieuwe website is het vervolg van het e-cultuurdemonstratieproject ‘De virtuele erfgoedexpert in de klas’ dat in mei 2010 werd gepresenteerd.Toen stonden leerlingen van het O.-L-.V- Visitatie Mariakerke via een webconferentie-opstelling in direct contact met het restauratieatelier van Amsab-ISG, waar twee papier- en boekrestauratrices hen de knepen van het vak live uit de doeken deden. De leerlingen maakten kennis met de werkplek van de restauratrices en kregen de kans om rechtstreeks vragen te stellen. Die interactie zorgt voor een unieke toevoeging aan het reguliere onderwijsprogramma.

 

Als vervolg op ‘De virtuele erfgoedexpert in klas’ gaven FARO en het Departement CJSM in 2011 enkele erfgoedinstellingen de kans om een online les voor het onderwijs aan te bieden. Vlaams minister Schauvliege: “Deze methode geeft erfgoedinstellingen de unieke kans om facetten van hun werking, die anders moeilijk of niet toegankelijk zijn, op een interactieve manier binnen een schoolomgeving te brengen. Het is voor hen tegelijk een innovatieve en educatieve uitbreiding van hun publiekswerking. Dit project past ook in het Cultuurforum

2020 waar gevraagd wordt naar meer ruimte voor experiment, naar creatieve toepassingen van e-cultuur en naar samenwerking.”

 

De vier virtuele lessen zijn uitgewerkt door Het Huis van Alijn Gent, het Speelgoedmuseum Mechelen, het Museum Plantin-Moretus Antwerpen en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het aanbod is te vinden op de website www.ExpertindeKlas.be en richt zich op het basis- en secundair onderwijs. Scholen kunnen op de website een les boeken.

 

www.expertindeklas.be


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.