Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 14-10-2011 | Article Rating | (0) reacties

'Netwerkleren maakt regio-economie sterker'

'Netwerkleren maakt regio-economie sterker' Organisaties die het leren onderdeel maken van hun strategie, zullen daar zelf beter van worden. Ook voor de economische ontwikkeling van steden en regio's is het cruciaal om te leren in de gehele waardeketen en in het netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstituten.

Dat stelt prof. dr. Marjolein Caniëls, hoogleraar Organizational Learning bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit in haar oratie, getiteld 'Lerende organisaties in de kenniseconomie'. Caniëls houdt haar inaugurele rede op vrijdag 21 oktober 2011.

Lerende organisaties

Innovatie en aanhoudende interne leerprocessen worden steeds belangrijker voor de concurrentiepositie van organisaties. Alleen die organisaties die adequaat reageren op marktontwikkelingen, en flexibel en innovatief zijn, zullen excelleren en overleven. Dergelijke organisaties creëren niet alleen de voorwaarden voor leven lang leren en continue verbetering voor hun medewerkers, maar cultiveren ook een organisatiecultuur en structuur waarin leven lang leren, continue verbetering en innovatie centraal staan. ‘Maak leren dus onderdeel van je strategie’, zegt Caniëls.

Lerende netwerken

De inaugurele rede zal naast het leren binnen organisaties ook het breder perspectief schetsen van samenwerkend leren en lerende netwerken. ‘Leren en continu verbeteren kan op meer manieren dan je denkt, en niet alleen binnen de eigen organisatie’, volgens Caniëls. ‘Leren vindt ook plaats met andere organisaties in de ‘supply chain’.

Een waardeketen kan worden gezien als een lerende organisatie. Onderlinge leerprocessen tussen ketenpartners zijn de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de keten en leiden tot succesvolle innovaties. Niet alleen de organisatie zelf, maar de gehele waardeketen is bepalend voor de concurrentiekracht. Leren vindt tevens plaats met universiteiten en overheidsinstituten binnen en buiten de regio. Door te leren in een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstituten wordt ook de regio economisch sterker’, aldus Caniëls.

Bron: OU


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.