Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 06-09-2011 | Article Rating | (0) reacties

Serious game van UMC Utrecht wint Amerikaanse prijs

Serious game van UMC Utrecht wint Amerikaanse prijs Een computerspel van het UMC Utrecht is op de Serious Play Conference in Washington uitgeroepen tot beste ‘serious game’ van 2011. Het computerspel stuurt jonge artsen op virtuele missies naar rampgebieden. Zo leren ze stressvolle situaties herkennen en daar beter mee om te gaan.

Het computerspel ‘Air Medic Sky 1’ van het UMC Utrecht laat artsen ingewikkelde situaties uit de dagelijkse praktijk oefenen. Het spel draait niet om medische kennis, maar om de vaardigheid van de arts om zijn kennis toe te passen. Artsen gaan bijvoorbeeld op een virtuele missie naar een rampgebied waar een grote bosbrand heerst. Patiënten met uiteenlopende klachten komen in snel tempo binnen. Artsen moeten de patiënt onderzoeken en tests en scans aanvragen. Bovendien kunnen ze de verpleging, familie en hun supervisor raadplegen.

Biofeedback


Cruciaal aan het spel is biofeedback.. Via drie sensoren aan de vingers meet het computerprogramma continu de hartslag en de zweetproductie. Daaruit valt de mate van stress af te leiden. Voorafgaand aan diverse opdrachten moet de speler eerst zijn stressniveau omlaag brengen via bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. De biofeedback helpt artsen in te zien wanneer ze stress ervaren. In het spel kunnen ze op een veilige manier die situaties oefenen.

“Het spel maakt jonge artsen weerbaar voor de eerste nachtdienst waarin ze er alleen voor staan. Ze moeten onder druk beslissingen nemen, maar ze moeten ook hun supervisor durven bellen als ze er niet uitkomen. Bovendien maakt ‘Air Medic Sky 1’ artsen duidelijk dat hun prestaties kunnen verslechteren onder invloed van stress.” Dat zegt anesthesioloog prof. dr. Cor Kalkman van het UMC Utrecht. Hij ontwikkelde het spel samen met psycholoog Pam Kato en Ian Leistikov van het Centrum voor Patiëntveiligheid van het UMC Utrecht. Game designer Visionshift Studios verzorgde het ontwerp.

Kalkman stelt Air Medic Sky 1 graag ter beschikking aan collega’s in andere ziekenhuizen. Hij vindt het spel zeer geschikt voor geneeskundeopleidingen. Het UMC Utrecht zoekt nog een uitgever voor de game.

Serious Play Conference

De Serious Play Conference werd vorige week gehouden in het DigiPen Institute of Technology in Washington, Verenigde Staten. Tijdens de conferentie worden educatieve computerspellen uit verschillende sectoren gepresenteerd.

Lees meer over Air Medic Sky 1 op de website.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.