Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 10-05-2011 | Article Rating | (0) reacties

Lectures over digitale rechten online

Lectures over digitale rechten online De SIG Netwerkdag 2011, een initiatief van SURFfoundation en SURFnet, stond dit jaar in het teken van digitale rechten. Weblectures van de sessies zijn nu online te vinden.

Met een quiz werd tijdens de netwerkdag getest hoeveel de deelnemers al wisten over dit onderwerp. Hiermee kwamen een aantal lastige auteursrechtelijke kwesties aan bot. Zo wist 42 procent niet dat een docent een in de winkel gekochte film in de les mag laten zien. Dit mag echter alleen wanneer de film onderdeel uitmaakt van het lesprogramma en in de onderwijsinstelling zelf wordt vertoond.

 

Een andere vraag omvatte wát bepaalt of de Wet Bescherming persoonsgegevens (WBP) van toepassing is op Cloud Computing. Bijna de helft van het publiek wist dat de locatie van de vestiging die verantwoordelijk is voor de gegevens bepaalt of de wet van toepassing is.

 

Er waren echter ook vragen waarop vrijwel iedereen het antwoord wist. Zo was het bij 92 procent bekend dat een docent een door een student gemaakte video niet zomaar op mag nemen in een databank.

 

Tijdens het ochtendprogramma op de SIG Netwerkdag 2011 werden de bezoekers door juridisch adviseur van SURF, Wilma Mossink, uitgebreid wegwijs gemaakt op de SURFspace: digitale Rechten, de website waar SURFdirect alle kennis en ervaring van deze community bundelt, en waar SIG-leden en andere betrokkenen uit het onderwijs en onderzoek vragen kunnen stellen over digitale rechtenkwesties die zij tegenkomen. SURFdirect fungeert zo als een expertisecentrum op het gebied van digitale rechten.

 

Privacy

 

Mossink kondigde aan dat privacy een onderwerp is waar SURFdirect de komende tijd de nodige aandacht aan zal besteden. De noodzaak tot het ontsluiten van informatie over dit onderwerp wordt steeds groter door de opkomst van onder andere Cloud Computing, waarbij persoonsgegevens online worden opgeslagen en gedeeld. Belangrijke vragen hierbij zijn natuurlijk: wie krijgen die gegevens te zien en waar worden ze precies opgeslagen?

 

Een ander gebied waarop SURFdirect adviezen geeft en dat verband houdt met het Privacy-thema is Image Building, waarbij handvatten worden gegeven aan personen en organisaties in onderwijs-en onderzoekorganisaties voor het beheren van de digitale identiteit. Mossink: “Het wordt met de opkomst van de diverse sociale media een steeds lastigere opgave om greep te houden op de informatie die over jou of je organisatie te vinden is op internet. Men vergeet hierbij vaak dat die informatie in principe heel lang op het internet kan blijven staan en voor iedereen zichtbaar blijft!”

 

Bron/meer informatie: SURFspace


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.