Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 11-02-2011 | Article Rating | (0) reacties

Omzetgegevens e-learningaanbieders voor het eerst in kaart

Om zicht te krijgen op de omvang van de e-learningmarkt in Nederland hebben de leden van de BVLT (BrancheVereniging voor e-Learning Technology) voor het eerst eigen cijfers in kaart gebracht over hun omzet in Nederland, aantallen medewerkers en de verdeling van de omzet over de drie onderscheidende onderdelen namelijk contentontwikkeling, leveren van systemen en dienstverlening. 

E-learning is in Nederland een niche markt met een beperkt aantal spelers. De BVLT vertegenwoordigt de grotere en professionele spelers in de markt waarbij e-learning de core-business van de organisaties vormt. Dit betreft 14 leden waarvan er 13 hebben meegedaan aan het onderzoek. Om zicht te krijgen op de omvang van de e-learningmarkt is door een onafhankelijk onderzoeksbureau aan de leden gevraagd hun gegevens te verstrekken, in het belang van transparantie in de markt. Dit leverderde ondermeer de volgende resultaten op:

 

 

Totaal

Gemiddeld per

e-learning organisatie

Omzet 2009

 € 29.315.000,-

€ 2.255.000,-

Omzet 2010 (verwachting)

€ 32.540.000,-

€ 2.503.000,-

Aantal FTE’s 2009

280

21,5

Aantal FTE’s 2010 (verwachting)

301

23,1

Omzetverdeling in 2009:

   contentontwikkeling (online cursussen)

   systemen (beheer en ontwikkelomgevingen)

   dienstverlening

 

€ 14.067.000,-

€ 9.541.000,-

€ 5.707.000,-

 

 

Deze gegevens zeggen nog weinig over de totale omvang van de e-learningmarkt in Nederland, omdat online cursussen bijvoorbeeld ook worden ontwikkeld door bureaus die websites bouwen, ook systemen worden verkocht door niet gespecialiseerde softwareleveranciers of oplossingen vanuit het buitenland worden aangekocht. De cijfers geven echter wel een indruk van de gespecialiseerde en professionele e-learningmarkt waar met name de grote organisaties inkopen als het gaat om moderne didactisch verantwoorde leeroplossingen waarbij opleidingskundige expertise belangrijk is.

 

Door jaarlijks dit onderzoek te herhalen en de vraagstelling in de toekomst verder te verbreden worden trends zichtbaar die door de BVLT gecommuniceerd zullen worden aan de markt.

 

Dat het in de professionele branche inmiddels gaat om een omzet van ongeveer 30 miljoen euro met bijna 300 FTE’s, geeft aan dat e-learning een opleidingsvorm is die een serieuze plaats in de opleidingsmarkt heeft ingenomen. Het feit dat die markt inmiddels ook een brancheorganisatie kent, geeft aan dat die branche zich verder zal ontwikkelen en professionaliseren.

 

 

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie)

Catherina van de Graaf, voorzitter BVLT, T: 020-3455550, vandegraaf@cvdgraaf.nl

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.