Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 03-02-2011 | Article Rating | (0) reacties

LearnTEC 2011, het alternative e-learning event in Karlsruhe

Educa is vooral een congres, LearnTEC meer beurs met veel leertechniek en aanbieders en Professional Learning een nieuwkomer.  Volgens de Trendmonitor is Learntec op dit moment de nummer 1 in Duitsland.

Thema dit jaar is ‘De groeiende trainingsmarkt.’ Die pretentie komt niet uit het lucht vallen, want met een toename van 5.5% in het laatste jaar en een omzet van 350 miljoen, manifesteert de e-learningbranche zich als een groeier.

Vorig jaar was er een wisseling van de macht bij deze onderwijsbeurs en het was aan het nieuwe management om te laten zien, dat dit niet tot een dip zou leiden. Nog niet alle cijfers zijn bekend, maar het lijkt erop dat de nieuwe aanpak goed werkt. Er waren in ieder geval meer ingediende papers en een gelijkblijvend aantal standhouders.

Het Learntec congres is transparanter geworden, door het aantal thema’s te beperken. De hoofdmoot wordt ingenomen door Didactiek, Management, Specials en Workshops. Horizontaal thema is de toenemende integratie van e-learning in opleidingen en bedrijfsprocessen, wat met name wordt afgedekt door de onderwerpen Talentmanagement, Opleidingsmanagement en Transfer.

Indrukwekkend is het aanbod van technologieën. Zijn we in Nederland nog in de greep van de mastodonten van het eerste uur, de LMS’en. Die kom je in deze gedaante vrijwel niet meer tegen in de beurshal. Integratie van alles wat je je bedenken kunt, is aan de orde van de dag. Integratie is trouwens ook een sleutelwoord als het gaat om de synergie tussen het congres en de beurs. Er zijn meerdere key notes op de beursvloer en gezien de belangstelling tot nu toe, was dit niet verkeerd.

Vermelden waard is de toespraak van de Google finance manager in Duitsland. Naast de algemene euforie over de bliksemcarrière van het bedrijf, ging het over Google als toegang,  leverancier en ontwikkelaar van informatie. Geen woord over ‘Google street-view’, die in Duitsland tot heftige reacties leidde of de ‘Google makes stoopid’ discussie in de VS.

Door de Google-talk realiseerde ik me meer dan voorheen, dat ‘media-competentie’ niet alleen een zaak van bedrijven, leerlingen, studenten en docenten is, maar een uiterst urgent thema voor onderwijsinstellingen. Deze lopen in het algemeen hijgend achter de ontwikkelingen aan en zijn geen partij voor de Google’s van deze wereld. Die nemen het voortouw en laten het onderwijs establishment in de waan, dat zij nog altijd heer en meester zijn op hun gebied.

Uw reporter vanuit Karlsruhe.

Pieter de Vries


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.