Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 21-06-2010 | Article Rating | (0) reacties

Leerlingen met autisme ‘SociaalOpStap’ met Smartphone

Vandaag gaan 48 leerlingen met autisme in de leeftijd van 14-17 jaar op het Westerbeek College in Den Haag met een Smartphone in de hand ‘SociaalOpStap’ met vrijwilligers van KPN.

‘SociaalOpStap’ is een gezamenlijk initiatief van de CED-groep en het Landelijk Netwerk Autisme om jongeren met autisme hulpmiddelen te bieden om hun zelfredzaamheid en integratie op school en in de maatschappij te bevorderen.

Het Mooiste Contact Fonds (MCF), een initiatief van KPN, steunt het project ‘SociaalOpStap’ in 2010 en 2011. In het project gaan vrijwilligers van KPN samen met jongeren met autisme (1 op 1) sociale verhalen ombouwen tot sociale stappenplannen die helemaal zijn afgestemd op de jongere zelf. De jongeren kunnen hun zelfgemaakte stappenplannen op de website www.sociaalopstap.nl opslaan en via een applicatie op hun Smartphone op elk moment wanneer zij hulp nodig hebben downloaden en raadplegen.

Niet vanzelfsprekend

Sociale interactie gaat niet vanzelf als je een stoornis in het autismespectrum hebt. Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen als je in gesprek raakt met iemand, een praatje maken tijdens een feestje of iemand troosten als hij verdriet heeft. Voor veel mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen. Dit geldt niet voor iedereen. Want hoe maak je bijvoorbeeld een praatje, als je moeilijk kunt spreken? En hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Of als je wel wilt laten zien dat je meeleeft, maar niet weet hoe dat moet?

Sociaalopstap.nl wil jongeren helpen met uitgeschreven sociale verhalen, die precies laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen. Dit kunnen situaties op school zijn, maar ook andere situaties zoals wonen, stage, vrije tijd, belangrijke life-events zoals verhuizing, echtscheiding, geboorte, begrafenis en maatschappelijke thema’s, bijvoorbeeld verkiezingen of demonstraties.

Iedereen die steun heeft aan deze sociale verhalen kan ze gratis raadplegen. De website is in opbouw en dus nog niet compleet.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.