Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 22-03-2010 | Article Rating | (0) reacties

Gezondheidswerkers studeren via iPhone

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen hebben het mogelijk gemaakt om te studeren via de iPhone. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het leerplatform Moodle.

Ze ontwikkelden de nieuwe leeromgeving voor gebruik in afgelegen gebieden samen met hun Peruaanse collega’s. De leeromgeving is te verkennen via de demosite Moodle4iPhones Project. Na de demonstratiefase en de eventuele kleine aanpassingen die naar nog uit volgen, stellen ze de broncode gratis ter beschikking van iedereen die ze wil gebruiken.

Ontwikkelingslanden kampen vaak met een tekort aan getraind personeel en een gebrekkige infrastructuur, waardoor ze nieuwe oplossingen moeten zoeken om mensen bij te scholen. Omdat breedband een grote investering vraagt, doen ontwikkelingslanden vooral beroep op mobiele telefoons om ook mensen in afgelegen gebieden te kunnen bereiken. Daarom zochten de experts van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, samen met hun tegenhangers in Lima, Peru, naar een gratis manier om gezondheidswerkers via hun iPhone bij te scholen.

Moodle

Daarvoor moest een ‘leerplatform’ toegankelijk gemaakt worden voor iPhone. Leerplatformen worden momenteel in alle universiteiten en vele middelbare scholen gebruikt om cursussen, examens en opdrachten via het web aan de studenten ter beschikking te stellen. Studenten aan de K.U. Leuven gebruiken daarvoor bijvoorbeeld het platform Toledo. Andere bekende platforms zijn Blackboard en Smartschool.

De Antwerps-Peruaanse ontwikkelaars kozen voor het leerplatform Moodle. Dat is gratis – niet onbelangrijk in ontwikkelingslanden. Hun toepassing maakt het mogelijk om mensen via de iPhone en de goedkopere iPod Touch toegang te geven tot Moodle, een primeur voor zowel Moodle als de iPhone.

Creative Commons

Beide instituten stellen de broncode gratis ter beschikking, onder een Creative Commons GNU-licentie. Op die manier kan iedereen over de hele wereld de toepassing gebruiken voor eigen doeleinden (behalve om er geld mee te verdienen). Zowel ngo’s, kleine organisaties, als bedrijven kunnen nu een volwaardige leeromgeving aanbieden, ook op plaatsen waar het klassieke internet niet komt.

Zelf gebruiken de Antwerpse en Peruaanse onderzoekers het systeem om gezondheidswerkers van twintig klinieken uit Peru een extra opleiding te geven. Deze mensen behandelen 70 procent van alle patiënten in Peru die met het aidsvirus besmet zijn.

De opleiding, die drie maanden duurt, omvat multimedia, 3D-animaties, telefonische groepsdiscussies, cursusteksten, wetenschappelijke artikelen en beleidsdocumenten. Een groot voordeel is dat deelnemers uit arme en afgelegen gebieden zich niet meer hoeven te verplaatsen om de opleiding te volgen.

Bron: ITG


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.