Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 21-12-2009 | Article Rating | (0) reacties

EDDY maakt afstandsleren in VSO mogelijk

Experimenten EDDY, een elektronische leeromgeving voor het (voortgezet) speciaal onderwijs,  hebben tot positieve resultaten geleid. Met EDDY kunnen leerlingen thuis via de computer lessen te volgen.

Docenten in het (voortgezet) speciaal onderwijs hebben vaak te maken met leerlingen die door ziekte, ziekenhuisopname of een beperkte belastbaarheid niet deel kunnen nemen aan de lessen.

Onderwijs is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend, omdat ze niet in staat zijn om (regelmatig) naar school te gaan. Leerlingen die langdurig ziek zijn, snel moe zijn of vervoersproblemen hebben, krijgen daardoor niet het onderwijs waar zij recht op hebben. Zij missen lessen en daardoor kan het voorkomen dat zij een diploma of certificaat niet zullen halen.

Om deze problemen op te lossen is een experiment uitgevoerd op twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. In dit experiment is een elektronische leeromgeving (een ‘digitale klas’) ontwikkeld. Leerlingen die tengevolge van een langdurige ziekte of een handicap niet in staat zijn om naar school te gaan, kunnen in digitale leslokalen lessen volgen. De lessen staan onder leiding van dezelfde docenten die de lessen ook ontwikkelen en verzorgen. Dit experiment heeft de naam EDDY gekregen: Electronic Distance learing for Disabled Youngsters. EDDY kan ook functioneren als een databank voor docenten; lesmateriaal kan onderling uitgewisseld worden.

Ruime ervaring

Aangezien inmiddels enkele jaren met EDDY gewerkt wordt is er ruime ervaring met deze vorm van ‘afstandsleren’ binnen het VSO opgedaan. De resultaten zijn veelbelovend. Met EDDY worden leerlingen in staat gesteld om via de computer thuis onderwijs te volgen.

Deze leerlingen worden ondersteund in hun ontwikkeling, onderwijs en trainingstrajecten zodat ze gemakkelijk(er) aansluiting zullen vinden bij vervolgopleidingen en de arbeidsmarkt. De scholen die aan EDDY deelnemen profiteren van kwalitatieve en innovatieve ontwikkelingen voor de scholing en trainingsfaciliteiten voor hun leerlingen.

Europees project

EDDY is een Europees project: de verschillende deelnemende landen kunnen van elkaars kennis en ervaring profiteren. Zo zijn er ondermeer (voorbeeld-)lessen en trainingen ontwikkeld door de Europese partners. Ook is er inhoudelijk methodisch materiaal ontwikkeld voor een ‘train the trainer’ lessencyclus. EDDY wordt ondersteund met ‘hard and software services’ van Microsoft. EDDY is inmiddels voor alle VSO-scholen in Nederland beschikbaar.

Bron: Kennisnet


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.