Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Bright Alley | 02-01-2010 | Article Rating | (0) reacties

Vilans ondersteunt cliëntenraden met e-learning

Elke zorginstelling in Nederland heeft een cliëntenraad. Deze raad komt op voor de belangen van patiënten en bewoners van de instelling. Vilans, het landelijke kenniscentrum op het gebied van de langdurende zorg, heeft Bright Alley gevraagd een instrument te ontwikkelen om deze raden te ondersteunen en sterker te maken.

 

Een cliëntenraad heeft invloed op de gang van zaken in een zorginstelling en adviseert de directie over onderwerpen als de gewenste voorzieningen, de kwaliteit van zorg, benoeming van artsen, huisregels en klachtenprocedures. Patiënten en bewoners of familieleden hiervan kunnen zich verkiesbaar stellen voor de cliëntenraad. Om deze raden bij verbetertrajecten rondom de kwaliteit van zorg binnen zorginstellingen te ondersteunen en faciliteren, wil Vilans hen een instrument aanbieden. Dit instrument ondersteunt de gebruiker in zijn rol binnen de cliëntenraad met als doel meer invloed te hebben op de kwaliteit van zorg.

 

In het instrument staat een zelftest centraal waarin de gebruiker een aantal herkenbare praktijksituaties te zien krijgt. Bij elke situatie geeft de gebruiker aan op welke manier hij zou kunnen of willen reageren. Aan de hand van de antwoorden wordt een profiel opgesteld. Afhankelijk van dit profiel biedt instrument de gebruiker een voor hem of haar geschikte selectie van ondersteuningsmiddelen aan.

Voorbeelden van deze middelen zijn onder andere literatuur, checklists of verwijzingen naar internetplatforms. Met deze informatie kan de gebruiker zich ontwikkelen binnen zijn rol. Wanneer alle raadsleden van dit instrument gebruikmaken, is het mogelijk om de profielen onderling te vergelijken en op basis hiervan een strategie te bepalen.

 

Het instrument voor cliëntenraden wordt ontwikkeld in samenwerking met CBO Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg en LOC Zeggenschap in Zorg,  in het kader van het Programma Zorg voor Beter (van VWS). Het zal naar verwachting begin 2010 gereed zijn. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Jeroen Kelder: 030-21 23 262.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.