Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 10-12-2009 | Article Rating | (0) reacties

Terugblik succesvol Moving Learning

 

Door uw redacteur Marcel de Leeuwe

Moving Learning heeft niet alleen leren in beweging gebracht maar ook zeker de deelnemers. Op 19 november 2009 vond in Zeist voor de vierde keer dit congres over e-Learning plaats en op verschillende manieren werden deelnemers geprikkeld om over leren na te denken.

Een veelgehoorde klacht over congressen is de voorspelbare invulling van zo'n dag. Moving Learning had een frisse insteek waarbij diverse activiteiten elkaar afwisselden. Af en toe zorgde dat voor inspirerende momenten.

IMG_1362

Leren en lerenden zijn in beweging
Fons van den Berg trapte af met een verhaal over de veranderende lerende. Voor hem is leren ook in beweging en dit liet hij zien met verschillende voorbeelden. We moeten de lerende weten te raken en de energie gebruiken Buiten school wordt techniek vanzelfsprekend gebruikt, ook om te leren. Die potentie moeten we gebruiken. Dit vereist een andere, nieuwe kijk op leren en de rol van techniek hierin. Niet iedereen in de zaal was het met de soms aardig felle uitspraken van Van den Berg eens maar er werd wel wat losgemaakt.

IMG_1416
Fons van den Berg over leren in beweging

'6-minutes of fame'
Na Van den Berg was de beurt aan verschillende mensen die zich hadden opgegeven om zes minuten (6!) het podium te betreden en over hun passie te vertellen. Dit moest zonder de hulp van een beamer en digitale presentatie. Er waren twee sessies van een aantal '6 minutes of fame'. Het was prettig om in zo'n korte tijd de essentie van een project, aanpak of iets anders te horen. Sommige sprekers hadden dingen uitgeprint, sommige vertelden alleen een verhaal. Dapper om zo op een podium te durven staan. De vorm zorgde voor een ontspannen sfeer en er waren sprekers bij die de juiste snaar wisten te raken met hun persoonlijk verhaal. Jammer hierbij was dat sommige sprekers wel een verkapte commerciële boodschap hadden; dit was niet de bedoeling (dit was een van de spelregels vanuit de organisatie) en deed af aan het informele en inhoudelijke karakter.

IMG_1592
'6-minutes of fame'zonder PowerPoint 

Ziekenhuis met beide benen op de grond
De spreker die met humor en relativering de zaal wist in te pakken was Jan van den Eertwegh van het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. Van den Eertwegh wist duidelijk te maken waar het echt om draaide bij een e-Learning implementatie. De noodzaak om naar alternatieve vormen van opleiden te kijken bij een complexe organisatie als een ziekenhuis werd helder. Met 3000 cursisten per jaar zorgde de traditionele manier van opleiden voor 9000 verzuimuren. Dat betekende alleen al 450.000 euro aan verzuimkosten. Het opleiden moest niet alleen goedkoper maar ook sneller, modulair en de kennis moest goed geborgd worden. e-Learning heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld en nu werkt iedereen mee aan de digitale producten. De gouden tip van Jan: blijf alle e-Learning projecten een Pilot noemen. Dat geeft je ruimte voor aanpassingen en je loodst projecten gemakkelijker door je organisatie.

Discussie blijft moeilijk
Met een paneldiscussie werd duidelijk dat de bezoekers ook worstelen met vragen over de kwaliteit van e-Learning. Een aanwezige studente gaf aan dat volgens haar e-Learning veel meer moet zijn dan pagina's tekst die je doorklikt en die wordt afgesloten met een toets. Volgens haar zorgt dit niet voor een langdurig leereffect en voor transfer. Ondanks de kwaliteit van de panelleden was het moeilijk om een goede discussie op gang te krijgen. Er speelde veel in de zaal en er zat onvoldoende richting in de discussie. De vraag is hoe dit scherper kan (als iemand een briljant idee heeft: melden!).

Maak het mee!
Gedurende het hele congres was het mogelijk om verschillende innovatieve leeroplossingen echt mee te maken in de zogenaamde 'Experience room'. Hier werden documenten verschoven op de Microsoft Surface tafel, haren geknipt bij de kappersopleiding en vliegtuigen gerepareerd met behulp van augmented reality. Goed om het zo te beleven! Dat voelt toch echt anders dan een passieve demo. Beter dan de eindeloze schermen die bij sommige congressen staan opgesteld.

IMG_1503
Blended learning ten top: haren knippen in het echt én virtueel

Kracht van het netwerk
Erwin Blom liet met zijn presentatie duidelijk zien wat de kracht en invloed kan zijn van sociale media en sociale netwerken. Deels deed hij dit met voorbeelden uit het bedrijfsleven (o.a. van UPC en SaraLee) maar vooral illustreerde Blom dit met hele proces rondom de totstandkoming van zijn eigen boek. Het is een echt avontuur geworden waarbij Twitter, blogs maar met name een grote groep betrokken mensen de hoofdrol spelen. Blom heeft echt de kennis in de groep gebruikt om zijn boek 'Handboek communities' te schrijven. Hij verzamelde de inzichten van een grote groep professionals door ze o.a. een interview voor te leggen via Google Docs. Dit zorgde voor 60 uitgebreide reacties op zijn vragen. Ook nadat het boek was geschreven had de 'crowd' nog een belangrijke rol. Door berichten op onder andere Twitter werd er zoveel over het boek gepraat dat het al een top 10 vermelding had op Managementboek.nl voordat het uit was.

Ja-maar...
De heren van Ja-Maar sloten de dag af met een activiteit die mensen aan het denken zetten. De boodschap was dat je anders kunt/moet denken. Helaas bleek dit in de praktijk moeilijker dan gedacht want het was absoluut verboden om een video-opname te maken. Zelfs niet voor een sfeerimpressie. Op een botte manier werd dit duidelijk gemaakt, geheel in tegenspraak met de filosofie van Erwin Blom waarbij delen je rijker maakt en openheid bepleit wordt. De twee heren zorgde wel voor een wervelende show zodat iedereen met een lach en onder de indruk de zaal verliet om nog na te praten bij de borrel.

Conclusie
Moving Learning biedt duidelijk een andere set aan activiteiten en inhoud dan de meeste congressen rondom e-Learning. Niet alles was even geslaagd maar het was goed om eens op een andere manier kennis op te doen. Goed om eens andere sprekers te horen en zelf deel te nemen aan leeractiviteiten. Volgend jaar nog wifi voor alle bezoekers, het absoluut uitbannen van commercie tijdens de '6-minutes of fame' (en iets minder mag ook), de prikkelende activiteiten nog verder uitbouwen en we hebben een dijk van een e-Learning congres erbij!

Zie ook de fotoshow op Flickr.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.