Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 01-12-2009 | Article Rating | (0) reacties

7,5 miljoen voor digitale bibliotheken

Zeventien bibliotheekorganisaties krijgen 7,5 miljoen euro subsidie om de digitale bibliotheek in Nederland verder op te bouwen.

Dat heeft minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend gemaakt.

Steeds meer informatie komt in digitale vorm beschikbaar. De functie van de openbare bibliotheek verandert daardoor. Naast de traditionele openbare bibliotheek (“een gebouw met boeken, kranten en tijdschriften”) ontstaat een digitale openbare bibliotheek.

Het ministerie van OCW werkt samen met de bibliotheekbranche, de gemeenten en de provincies aan de opbouw van een landelijke digitale openbare bibliotheek. Daarvoor is in 2009 in totaal ongeveer negentien miljoen euro. beschikbaar. Ongeveer tien miljoen daarvan wordt al ingezet voor specifieke opdrachten.

Elektronische leeromgeving

De geselecteerde projecten gaan een aantal belangrijke onderdelen van de landelijke digitale bibliotheek bouwen. Zo gaan de Zeeuwse Bibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek een systeem uittesten dat leden van de openbare bibliotheek toegang geeft tot de digitale informatie van de Koninklijke Bibliotheek, zoals het digitale archief van kranten en tijdschriften. Ook zullen 1.250 romans digitaal beschikbaar komen en wordt het mogelijk de digitale bibliotheek in te bouwen in de elektronische leeromgeving van scholen.

Uiteindelijk zullen alle bibliotheken in één digitaal netwerk gaan functioneren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe landelijke portal (www.bibliotheek.nl). Bibliotheekgebruikers kunnen daarbij tips en suggesties krijgen op basis van individuele voorkeuren. Onder de bibliotheken is veel belangstelling mee te kunnen bouwen aan de digitale bibliotheek.

Bron: Ministerie van OCW


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.