Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 13-11-2009 | Article Rating | (1) reacties

Digitale prentenboeken goed voor taalontwikkeling

Kinderen met een taalachterstand kunnen hun woordenschat met 600 woorden per jaar uitbreiden. Daarvoor moeten ze twee keer per week boeken via internet 'lezen', stelt Marian Verhallen.

Videoprentenboeken dragen bij aan de leesontwikkeling van kinderen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. De video-effecten leiden tot een beter begrip van het verhaal en daarmee tot een toename van de woordenschat.

Digitale prentenboeken - ook wel 'levende boeken' genoemd - zijn niet alleen leuk, maar ook educatief verantwoord, blijkt uit het promotieonderzoek van Marian Hallen van de Universiteit Leiden. Zij onderzocht het effect van multimediatoevoegingen aan prentenboeken op de leesontwikkeling van jonge kinderen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Deze kinderen hebben vaker een leesachterstand als zij voor het eerst naar school gaan. Omdat videofragmenten meer informatie bevatten dan platte illustraties, bieden ze meer ondersteuning aan de tekst. Op die manier zorgen ze voor een beter tekstbegrip.

Woordenschat

Eerdere studies suggereerden dat videobeelden teveel afleiden van de tekst. In Verhallens onderzoek was dit niet het geval. Zij liet kinderen een tekst horen in combinatie met videobeelden of 'gewone' illustraties. De kinderen die de videofragmenten te zien kregen, negeerden de tekst van het verhaal niet. Integendeel: de muziek- en geluidseffecten leidden in combinatie met de gesproken tekst tot een beter begrip. Deze kinderen hadden een voorsprong op de kinderen die enkel platte illustraties te zien kregen. Ze begrepen de doelen en motieven van de hoofdfiguren uit de tekst beter. Dit werkte positief door op hun taalgebruik.

Bron/meer informatie: Kennislink


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Maarten Wetterauw
Van Maarten Wetterauw | 14-11-2009
Twee heel mooie voorbeelde van digitale prentenboeken vind je op www.bereslim.nl klik op de lezende beer klik op DEMO. Je kan daar twee boeken starten: - Elmo en Het Geheim van Sinterklaas - Kleine Muis zoekt een huis Bij de laatste is ook een interactieve versie beschikbaar waarbij vragen worden gesteld. Deze uitvoeringsvorm en ook de interactie zijn gebaseerd op de resultaten van vervolgonderzoeken van UL en RuG op bovenbveschreven onderzoek van Marianne Verhallen.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.