Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Noordhoff Health | 23-10-2009 | Article Rating | (0) reacties

E-learning is niet alleen een opleidingsfeestje

Iedere verandering gaat gepaard met weerstand. De ene verandering is uiteraard ingrijpender dan de andere en natuurlijk is het ene individu meer bereid om te veranderen dan het andere. Maar een grote fout op het gebied van changemanagement is het onderschatten, of zelfs het ontkennen van weerstand. En hoe groot de voordelen van e-learning ook zijn, de kans op weerstand bij invoering is ook hier aanwezig. Als we daar niet op adequate wijze mee omgaan verloopt de implementatie onnodig stroef. Daarom is het van belang dat we in een implementatie aanpak niet alleen de technische kant van het verhaal belichten, maar dat we vooral ook aandacht geven aan de mensen-kant.

PAT Learning Solutions zet in haar implementatie aanpak niet alleen de techniek centraal, maar borgt vooral ook het succesvolle gebruik binnen de organisatie. Mensen zijn en blijven tenslotte de nummer 1 succesfactor.

5 Tips voor een succesvolle implementatie:

Communiceer de voordelen van e-learning concreet en passend bij de doelgroep.
‘Effectiever en efficiënter leren’ is voor een opleidingsfunctionaris wel helder, maar een verpleegkundige heeft hier geen enkele boodschap aan. Zaken als ‘leren wanneer het u uitkomt’ en ‘eigen tempo’ spreken hier waarschijnlijk meer aan.

Maak successen zichtbaar.
Gebruik alle mogelijke communicatiemiddelen om de reeds behaalde voordelen te tonen. Dus niet alleen Intranet en nieuwsbrieven, maar ook vergaderingen en werkoverleggen. Maak bijvoorbeeld van het feit dat een eerste groep met behulp van e-learning is gecertificeerd, een happening.

Zorg er voor dat het management er achter staat.
Zij zijn de sponsors in de verandering. Vooral het middenkader speelt een cruciale rol in het motiveren, stimuleren en assisteren van hun medewerkers.

Benoem de verantwoordelijken.
Bij e-learning komen er nogal wat disciplines samen. Wie is er verantwoordelijk voor de techniek, wie voor de content, wie voor de planning, wie voor de training, wie voor coaching, wie rapporteert wat aan wie?

Zorg er voor dat alle disciplines die straks betrokken zijn bij e-learning, ook betrokken zijn bij de implementatie.
Hoe meer de mensen worden betrokken, hoe hoger de veranderbereidheid zal zijn. Natuurlijk kan niet iedereen meebeslissen, maar een groot aantal mensen kan wel meedenken en een nog grotere groep moet minstens meeweten.

Hans Sjouken werkt sinds 1995 bij PAT en is specialist op het gebied van projectmanagement en changemanagement. Hij is medebedenker van het ‘PAT-model voor Gebruikersadoptie’ en medeauteur van het boek ‘De computers doen het, nu de mensen nog.’


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.