Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 12-10-2009 | Article Rating | (0) reacties

Gebarentaal leren van de computer

De afgelopen jaren hebben drie promovendi van de TU Delft onderzoek gedaan naar gebarentaal. Op basis hiervan ontwikkelden ze in samenwerking met NSDSK een computer die gebarentaal kan herkennen.

De computer kan dove en slechthorende kinderen helpen om gebarentaal te leren.

Een spraakherkenner werkt het best als er naast spraak zo min mogelijk andere geluiden op de opname staan. Dat zou namelijk de herkenning verstoren, omdat de computer niet weet wat spraak is en wat niet. Ook bij de automatische herkenning van gebarentaal kan zulke ruis flink in de weg staan: de computer moet precies zien wat handen zijn en de rest van het beeld niet meenemen in zijn analyse. Bovendien moet hij alleen betekenisvolle gebaren herkennen en dus niet van slag raken als iemand even een pluk haar achter zijn oor duwt.

Voor onderzoekers proberen om computers zulke taken te leren, kijken ze altijd eerst heel nauwkeurig naar hoe mensen de taken precies uitvoeren. Jeroen Arendsen: ‘Er is eigenlijk nog heel weinig bekend over de perceptie van gebarentaal. Het doel van dit onderzoek was dan ook het uitbreiden van onze kennis over de menselijke waarneming van gebaren. Het blijkt bijvoorbeeld dat gebarentaalgebruikers na het begin van een handbeweging slechts een kort gedeelte hoeven te zien om te weten dat het een gebaar is en wat het betekent.’

Gefrunnik

Deze inzichten konden de onderzoekers vervolgens gebruiken om technologie te ontwikkelen die automatisch gebaren herkent. Het enige wat ze hiervoor nodig hadden waren camera’s en computers. Voor deze nieuwe technologie vonden ze vervolgens ook al snel een praktische toepassing: de Elektronische Leeromgeving (ELo) voor dove en slechthorende kinderen.

Lees meer op Kennislink


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.