Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 03-07-2009 | Article Rating | (0) reacties

'Internet wordt slecht gebruikt in het onderwijs'

Internet is een ideaal medium voor kennisoverdracht en in te zetten voor alle schoolvakken. Het is daarom te betreuren dat de mogelijkheden van het web niet optimaler worden ingezet in het onderwijs.

Dat schrijft Ellen Tapia-Quilodrán, docent beeldende kunst en vormgeving uit Arnhem, in een opiniestuk in dagblad De Gelderlander. Ze reageert in haar stuk op het initiatief van het ministerie van Onderwijs om een Mediawijsheid Expertisecentrum in het leven te roepen. Dat centrum moet de burger 'webwijs' maken en richt zich voorlopig vooral op jongeren, ouders en docenten.

Volgens de docente missen de lessen van het centrum de aansluiting bij bestaande schoolvakken. Zo gaan de (voorbeeld)lessen vooral over lifestyle en omgang met (nieuwe) media in het dagelijks leven. "Waarom geen lessen beeldende vorming, waarbij de leerling door online galerieën kan struinen? Waarom geen informatica waarbij de leerling meewerkt aan opensourceprojecten? Waarom geen Nederlandse les waarbij de leerling meeschrijft aan de Twitterroman van Ronald Giphart?", vraagt ze zich af.

Ze wijst ook op de kloof tussen docenten en leerlingen als het gaat om de kennis van nieuwe media. "Terwijl leerlingen zich aansloten bij forums en nieuwsgroepen, vanuit de klas twitterden dat zij zich verveelden en krabbels achterlieten op de Hyvespagina van hun klasgenoten, leerden de docenten hoe zij hun e-mail moesten openen."

De docent heeft zijn rol als kennisautoriteit verloren, schrijft Tapia-Quilodrán. "Daarom is het niet alleen zaak dat media-educatie geïntegreerd wordt in álle schoolvakken, maar ook dat docenten worden bijgeschoold."

Lees het volledige artikel in De Gelderlander.

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.