Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 02-07-2009 | Article Rating | (0) reacties

E-bookwinkel omzeilt btw

E-bookwinkel Studon.nl wil de btw omzeilen door digitale boeken vanaf buitenlandse webservers te leveren. Voor e-books geldt momenteel het hoge btw-tarief van 19 procent.

Op gewone boeken is het lage btw-tarief van 6 procent van toepassing. Er is een discussie gaande over de vraag of e-books als drager van cultuurgoed ook niet onder het lage btw-tarief zouden moeten vallen, maar het zal nog wel even duren voordat hier een beslissing over genomen wordt.

Studon.nl heeft echter een slimme truc bedacht om de btw te omzeilen. Bij goederen die door leveranciers van buiten de Europese Unie worden geleverd, wordt de btw doorgaans over de douanewaarde van de ingevoerde goederen berekend. Aangezien er bij e-books geen sprake is van fysieke goederen, vervalt de btw heffing aan de grens, als de ebooks worden verstuurd vanaf een server buiten de EU. En dat is precies het plan van Studon.nl.

Voorlopig wordt de 19 procent btw gewoon als korting verrekend op de e-books (op een e-book is geen wet op de vaste boekenprijs van toepassing, die het geven van kortingen verbiedt). Initiatiefnemer Louis Smit van Studon.nl hoopt dat de actie uiteindelijk leidt tot een wettelijke btw-verlaging voor alle digitale media.

Bron: Uitgever 2.0 / Eburon

Creative Commons License


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.