Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 17-06-2009 | Article Rating | (0) reacties

Fietsend computeren is productief

Door fietsend te computeren kan een werknemer aan zijn gezondheid werken, zonder dat de werkprestatie eronder lijdt. Sterker nog: lezen gaat zelfs ruim 30 procent sneller dan als men stil zit.

TNO onderzocht hoe de prestatie beïnvloed wordt, wanneer de computertaak gecombineerd wordt met een gezonde portie lichaamsbeweging. Voor de ruim vijf miljoen Nederlanders die hun werk louter zittend of staand uitvoeren, zou lichaamsbeweging tijdens het werk kunnen helpen om overgewicht te bestrijden en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verkleinen.

Tien personen voerden lees-, muis-, en typetaken uit, terwijl ze stepten (op 15 procent van hun maximum), of matig-intensief (op 30 procent) of intensief fietsten (op 50 procent) op een fietsergometer die aan een verhoogde werktafel stond.

Typesnelheid

Fietsen met matige belasting blijkt een geschiktere vorm van bewegen dan steppen of fietsen met zware belasting. Typen ging gemiddeld 10 procent langzamer tijdens steppen en zwaar fietsen dan bij stil zitten. Bij matig intensief fietsen verminderde de typesnelheid niet. Het lezen van tekst ging zelfs beduidend sneller tijdens fietsen: +32 procent tijdens matig intensief fietsen en +23 procent tijdens zwaar fietsen.

Tussen steppen en stil zitten was er geen verschil in leessnelheid. Verder lijkt de spierspanning in een belangrijke nek-schouderspier ongunstiger tijdens steppen dan tijdens fietsen en bij stil zitten. Vergeleken met stil zitten, werd meer lichamelijk ongemak ervaren tijdens steppen en fietsen met zware belasting, maar niet tijdens fietsen met matige belasting.

Bij nauwkeurig werken met een muis was men in alle beweegcondities minder productief dan wanneer men gewoon stil zat; men had 19 procent meer tijd nodig tijdens matig intensief fietsen, 25 procent meer tijdens zwaar fietsen en 50 procent meer tijdens steppen.

Bron: TNO


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.