Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Sinds woensdag is het Oudnederlands Woordenboek (ONW) online te raadplegen. Het is samengesteld bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (Leiden/Antwerpen). Dit instituut fungeert onder de koepel van de Nederlandse Taalunie.
Via onw.inl.nl kan iedereen die nieuwsgierig is naar de oudste woorden van onze taal, deze gratis opzoeken en bekijken.
Sommige woorden dateren al uit de zesde eeuw en zijn dus meer dan 1500 jaar oud. De ruim 4000 woorden die in het ONW staan, komen uit heidense bezweringen, oorkondes, wetten, psalmen, doopbeloftes en Bijbelse teksten, maar bijvoorbeeld ook uit oude plaatsnamen. Er zijn woorden bij die allang niet meer bestaan, maar ook woorden die we nog steeds gebruiken, al hebben ze in de loop van de tijd soms wel een heel andere betekenis gekregen.
Het Oudnederlands Woordenboek maakt deel uit van de woordenboekverzameling ‘Historische woordenboeken van het Nederlands online’. Hierin zijn ook het Vroegmiddelnederlands Woordenboek (met de woordenschat van de dertiende eeuw) en het Woordenboek der Nederlandsche Taal (met de woordenschat van de zestiende tot en met de twintigste eeuw) opgenomen.
Aan het einde van dit jaar wordt deze verzameling voltooid door de toevoeging van het Middelnederlandsch Woordenboek, met de woordenschat van de dertiende tot en met de zestiende eeuw. Vijftien eeuwen Nederlandse taal zijn op dat moment voor iedereen gratis online beschikbaar en het is dan voor het eerst goed mogelijk om de betekenisontwikkeling van woorden van begin tot eind te volgen.
Bron: Taalunieversum
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar
Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.