Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 08-04-2009 | Article Rating | (1) reacties

Onderwijsministerie ziet veel dynamiek rond Wikiwijs

'We zien in het onderwijsveld een grote dynamiek rondom het thema 'open digitale leermiddelen'. Op scholen en in instellingen en bedrijven rond scholen staat het thema prominent op de agenda. Wij zijn onder de indruk van de grote creativiteit die leraren en andere betrokkenen aan de dag leggen en de veelheid aan projecten die gaande zijn. Als het lukt meer samenhang aan te brengen tussen al deze initiatieven, zou dat op korte termijn kunnen leiden tot een versnelling in het gebruik van open digitale leermiddelen'. Bovenstaande passage is te lezen in het voortgangsverslag (PDF - 16 pagina's) over Wikiwijs in het onderwijs, dat gisteren (7 april) door minister Plasterk van OCW (ook namens de staatssecretarissen Bijsterveldt en Dijksma) aangeboden is aan de leden van de Tweede Kamer. Wikiwijs is een initiatief om het ontwikkelen en gebruiken van open digitale leermiddelen in het onderwijs te stimuleren én te vergemakkelijken.

In de rapportage wordt een aantal concrete stappen aangekondigd. Zo zal er gewerkt worden aan een meerjarig programmaplan voor Wikiwijs. Dat plan zal worden opgesteld door Kennisnet en de Open Universiteit, in overleg met het ministerie van OCW. De verwachting is dat het plan rond de zomer van 2009 kan worden opgeleverd. Verder zal worden bezien welke trajecten binnen het onderwijsveld het meest kansrijk zijn en waar in het onderwijsveld de behoefte het grootst is. Globaal gezien is de planning dat nog dit jaar Wikiwijs in een zogeheten bètafase gelanceerd zal worden. Bij het begin van het schooljaar 2010/2011 zal Wikiwijs worden omgezet van de bètafase naar de productieomgeving.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Lucas de Vreugd
Van Lucas de Vreugd | 14-04-2009
Er is tevens een behoefte aan 'open digitale leermiddelen' in het bedrijfsleven. AT&T voerde eind 2008 in Europa een onderzoek uit naar deze behoefte: http://www.att.com/gen/press-room?pid=4800&cdvn=news&newsarticleid=26293 Een voorbeeld van een Wiki voor het bedrijfsleven is Confluence. Meer informatie: www.courseware.nl/confluence/
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.