Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 05-03-2009 | Article Rating | (0) reacties

Videotoets meet voortgang in gespreksvoering

Gestructureerd onderwijs in gespreksvaardigheden blijkt effectief. Iedere psychologiestudent is dan ook in staat om deze vaardigheden te verwerven, ongeacht zijn of haar intelligentie- of persoonlijkheidsstructuur. Dit stelt Jeroen Kuntze in zijn proefschrift Assessing progress in mastery of counseling communication skills (Beoordeling van de voortgang in de beheersing van professionele gespreksvaardigheden). Hij onderzocht de effectiviteit van twee cursussen in gespreksvoering met een videotoets. Kuntze promoveert op donderdag 12 maart aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Kuntze ontwikkelde een videotoets om de toepassing van gespreksvaardigheden, bijvoorbeeld 'open vragen stellen' of 'samenvatten', te meten. Een videotoets bestaat uit korte videofragmenten, waarin een cliënt, gespeeld door een acteur, iets vertelt over zijn of haar probleem. Na ieder fragment moeten de studenten letterlijk opschrijven wat ze tegen de cliënt zouden zeggen, waarbij ze gebruik moeten maken van een specifieke gespreksvaardigheid. Uniek aan deze toets is dat het een voortgangstoets is, vergelijkbaar met de voortgangstoetsen die bijvoorbeeld bij geneeskunde worden gebruikt. Met dit type toetsen kunnen studenten hun eigen voortgang in de te leren stof bijhouden.

Studenten Psychologie volgden een cursus in basisgespreksvaardigheden en, een jaar later, in gevorderde gespreksvaardigheden, ontwikkeld volgens de methodiek van Lang en Van der Molen (1992). Iedere trainingssessie beginnen de studenten achter de computer, waar ze met behulp van videofragmenten individueel oefenen met de gespreksvaardigheden. Verder maken ze achter de computer zogenaamde 'droogzwem'-oefeningen. De videotoets meet zowel de basis- als de gevorderde gespreksvaardigheden. Studenten maakten deze toets in totaal drie keer in de eerste twee jaar van hun studie Psychologie.

Na het volgen van de cursus in basisgespreksvaardigheden, pasten studenten deze vaardigheden beter toe dan daarvoor. Hetzelfde geldt voor de cursus in gevorderde gespreksvaardigheden: na de cursus waren studenten beter in het toepassen van de gevorderde vaardigheden dan voor het volgen van de cursus. Kuntze vond verder dat intelligentie- en persoonlijkheidsfactoren geen invloed hadden op de mate van beheersing van de gespreksvaardigheden.

Uit dit onderzoek bleek dat de videotoets de toepassing van de vaardigheden op een betrouwbare en valide manier meet. Daarnaast bleek dat beide cursussen effectief zijn in het aanleren van de verschillende vaardigheden.

Bron: EUR


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.