Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 27-02-2009 | Article Rating | (0) reacties

SURF: '2009 is Open Access jaar'

Het Nederlandse hoger onderwijs heeft 2009 uitgeroepen tot het jaar van Open Access, waarmee het een impuls wil geven aan open toegang tot de resultaten van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Onder regie van SURF werken KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samen aan het formuleren van beleid, het ontwikkelen en verbeteren van de kennisinfrastructuur, het zorgdagen voor een duidelijk juridisch kader en het geven van voorlichting aan alle betrokkenen.

Nederland loopt wereldwijd voorop in het realiseren van Open Access. Universiteiten en een groot aantal hogescholen hebben een kennisinfrastructuur ingericht die open en permanente toegang van publicaties mogelijk maakt. Op wetenschapsportaal NARCIS zijn bijna 170.000 wetenschappelijke publicaties full text beschikbaar. Via de HBO Kennisbank zijn veel onderzoeksresultaten van lectoren te vinden. En er is uitgebreide informatie over auteursrechten in het hoger onderwijs en een 'copyright toolbox' voor auteurs en uitgevers. Toch is dat nog niet voldoende, zo stellen de initiatiefnemers in een persbericht.

Open toegang tot kennis, informatie en data behoeft, volgens het Nederlandse hoger onderwijs, drastische verbetering. De digitalisering van onderzoek en wetenschappelijke communicatie biedt mogelijkheden ten opzichte van het 'papieren tijdperk', die momenteel onvoldoende worden benut. Verbeterde toegang legt een stevige basis voor kennisoverdracht in het onderwijs, kennisontwikkeling ten behoeve van onderzoek en kennisvalorisatie voor de samenleving. Centraal staat daarbij dat de resultaten van onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, ook publiekelijk toegankelijk dienen te zijn.

Sijbolt Noorda, voorzitter VSNU (Vereniging van Universiteiten in Nederland): "Wetenschappers hebben er belang bij dat hun publicaties digitaal voor iedereen wereldwijd beschikbaar zijn. Het grote publiek heeft er ook groot belang bij. Dat wat met belastinggeld betaald is, is ook voor iedereen te vinden en te gebruiken." Noorda geeft aan dat Nederland vijf jaar geleden al koploper was op het gebied van Open Access: "Inmiddels zijn ook alle andere landen om ons heen hiermee aan het werk gegaan. Het is belangrijk dat Nederland zijn koppositie behoudt en nu concreet aan de slag gaat."


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.