Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 13-02-2009 | Article Rating | (0) reacties

Sugata Mitra over zelfgeorganiseerd leren

Afgelopen dinsdag en woensdag werd aan de High Tech Campus in Eindhoven het 10de Nationale E-learning Congres gehouden. Op de eerste dag waren het onder anderen Paul Kirschner, Joep Schrijvers en de Amerikaan Elliott Masie (via een rechtstreekse verbinding met New York) die aan het woord kwamen. De keynote op de tweede dag van het congres werd verzorgd door professor Sugata Mitra, en Wilfred Rubens heeft op zijn blog een uitgebreid verslag gemaakt van deze presentatie. 'Een indrukwekkende presentatie', aldus Rubens.

'Sugata Mitra stelt dat ICT vaak als eerste wordt geïmplementeerd binnen scholen die kwalitatief goed zijn en beschikken over goede docenten. Grote groepen kinderen, over de hele wereld, beschikken echter niet over goed onderwijs en goede docenten. Bijvoorbeeld doordat docenten er niet willen werken. Juist daar zou je, volgens Mitra, ICT moeten inzetten'.

'Mitra gaf ook aan dat kinderen heel goed met elkaar kunnen leren, door gezamenlijk gebruik te maken van één computer. Je hoeft volgens hem kinderen ook niet te leren hoe ze een computer moeten bedienen. Dat leren ze zelf. Daarbij gaf hij ook aan dat kinderen zelfstandig leren kennis toe te passen, maar dat ze niet in staat zijn die kennis 'op zich' te reproduceren. Voor theoretische toetsen zakken zij, terwijl ze het geleerde wel in de praktijk kunnen gebruiken'.

Het volledige verslag van Wilfred Rubens over de presentatie van Sugata Mitra, is hier te lezen. Op de website ook nog aandacht voor de presentatie van Marja Verstelle ('E-coaching, rol van docent en trainer'), en die van Rob Martens ('Hoe kun je intrinsieke motivatie beïnvloeden (en de invloed van ICT)'.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.