Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 30-01-2009 | Article Rating | (1) reacties

Complete lesmethodes voor vmbo, havo en vwo nu gratis online

In samenwerking met de Open Universiteit Nederland, stellen leraren en scholen nu complete lesmethodes voor vmbo, havo en vwo via internet gratis ter beschikking. Scholen en leraren kunnen deze schoolboekvervangende materialen inzetten, en ze eventueel ook nog op maat van hun leerlingen snijden.

Veel leraren en scholen hebben de afgelopen jaren lesmaterialen voor eigen gebruik ontwikkeld, en zijn bereid deze breed en gratis beschikbaar te stellen. En dan gaat het niet om een aanvulling op bestaande lesmethodes van uitgevers, maar om (delen van) methodes die kerndoeldekkend zijn. Dat blijkt uit de inventarisatie van beschikbare schoolboekvervangende materialen die door het Ruud de Moor centrum (RdMC) van de Open Universiteit in augustus 2008 is gestart. Alle lesmethodes die nu beschikbaar zijn via www.openmethodes.ou.nl worden al gebruikt in het voortgezet onderwijs.

De kwaliteit van de open methodes is in handen van de auteurs, naar analogie van de open contentbeweging met bijvoorbeeld Wikipedia of de open source software (bijv. Linux). Gebruikers kunnen reageren op de aangeboden (delen van) lesmethodes. Het RdMC gaat dit jaar onderzoeken of deze voldoen aan de verwachtingen van scholen en docenten. Daarnaast biedt het RdMC in de loop van 2009 gericht ondersteuning aan docenten en scholen bij het verrijken en actualiseren van open methodes.

Het RdMC ontwikkelt materialen voor het onderwijs die gratis door leraren gebruikt kunnen worden in de (professionalisering van hun) dagelijkse werkzaamheden. De Open Universiteit heeft zowel nationaal als internationaal een voortrekkersrol op het gebied van open leermaterialen of - zoals men dat internationaal noemt - open educational resources. Sinds december 2006 biedt de Open Universiteit gratis korte cursussen voor zelfstudie aan via internet, variërend van 'Literair lezen' tot 'Evolutie voor psychologen'. Een aantal middelbare scholen maakt hier weer gebruik van in hun onderwijs.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

urquan
Van urquan | 27-03-2015
http://www.openmethodes.ou.nl/ bestaat niet meer.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.