Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 28-01-2009 | Article Rating | (0) reacties

Opening NOT 2009 in teken van innovatie

"ICT kan geen leraren vervangen, wel kan het helpen bij het dusdanig inrichten van het onderwijsproces dat we leraren ontlasten." Dat zei staatssecretaris Marja van Bijsterveldt gisteren in haar openingsspeech van de 26e editie van de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht. De staatssecretaris sprak over innovatie in het onderwijs en reikte onder meer de NOT Innovatieprijzen uit.

In haar speech haalde Van Bijsterveldt andermaal de belangrijkheid van ICT in het onderwijs aan. "Als je je vak serieus neemt moet je meegaan met wat er om je heen gebeurt. ICT speelt daarbij een belangrijke rol", zo hield de bewindsvrouw haar gehoor voor. "Met ICT kun je niet alleen aansluiten bij de huidige belevingswereld van leerlingen, met ICT kan ook een grote slag worden geslagen als het gaat om het creëren van een goede schoolstructuur. Denk hierbij aan het maken van roosters en het bijhouden van ziekteverzuim. Ook bij het oplossen van het lerarentekort is voor ICT een belangrijke rol weggelegd", aldus Van Bijsterveldt.

Innovatieprijs
Samen met cabaretier Viggo Waas reikte de staatssecretaris de NOT Innovatieprijzen uit. In de categorie Leermiddelen en methodes ontving Noordhoff Uitgevers de NOT Innovatieprijs 2009 voor hun methodes Nu Taal en Nu Rekenen voor het MBO en BVE. Deze methode helpt instromers een acceptabel taal- en rekenniveau te bereiken. De NOT Innovatieprijs in de categorie Innovatief gebruik van ICT was voor de Handelingsplan assistent van de Dotcomschool. Dit programma helpt docenten bij het opstellen van een handelingsplan voor leerlingen met sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen. Meles Meles mocht de derde NOT Innovatieprijs mee naar huis nemen. Hun Mediatheek en kenniscentrum werd door de jury het beste beoordeeld in de categorie Facilitaire producten, inrichtingen of diensten. Het product FacTotem 2.0 transformeert de traditionele mediatheek naar een multimediaal kenniscentrum in de school.

Stimulatieprijs
De jury vond het niveau van de ingezonden innovaties zo hoog, dat zij hebben besloten om in alle drie de categorieën ook nog een stimulatieprijs uit te reiken. Deze prijs gaat naar innovaties die veelbelovend zijn, maar nog niet de tijd hebben gehad om zich te bewijzen in de onderwijsmarkt. De stimulatieprijzen gingen naar het International Primary Curriculum van IPC Nederland, Festival laagland van ThiemeMeulenhoff en de All inclusive kinderopvang van De Meeuw Bouwsystemen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.