Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 16-12-2008 | Article Rating | (1) reacties

'Scholieren moeten leren kritisch te zoeken op internet'

'Leraren zouden scholieren ook les moeten geven in het kritisch beoordelen van informatie op internet, zodat zij beter letten op zoekresultaten en beter beoordelen of de informatie op een website waardevol is en of het om een betrouwbare site gaat'. Dat stelt drs. Amber Walraven aan de Open Universiteit Nederland, die vrijdag op dit onderwerp hoopt te promoveren.

Volgens Walraven, universitair docent bij de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente, beoordelen scholieren nu veel te weinig kritisch informatie op internet. 'Dat leidt vaak tot kritiekloos knippen en plakken, bijvoorbeeld bij het maken van een werkstuk', aldus Walraven. 'Ze kijken vooral of de informatie in het Nederlands is, of de site snel een antwoord geeft op hun vraag en er leuk uit ziet: staan er bijvoorbeeld plaatjes en foto's op de site'.

Bron: Open Universiteit Nederland


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Michele Gerbrands
Van Michele Gerbrands | 18-12-2008
Ik ben het volledig eens met Amber. Ik werk bij een HBO opleiding en kan vaak hele stukken tekst terugvinden op het internet... even googelen en we hebben het in een honderdste van een seconde gevonden. Het leerlandschap is voor de huidige generatie een stuk diverser geworde maar daardoor niet makkelijker. Internet heeft uiteraard veel voordelen, we kunnen niet meer zonder maar hoe weet je welke informatie geschikt is en hoe verbind je daar de juiste conclusies aan? In mijn studietijd leerde ik nog netjes hoofdstukken uit boeken, er van uitgaande dat dit goede bronnen waren. Studenten aan onze opleiding gebruiken geen enkel boek meer. Ik vind het zeer belangrijk dat studenten niet alleen leren hoe ze betrouwbare bronnen moeten vinden maar ook ervaren wat de gevolgen zijn al ze onbetrouwbare bronnen gebruiken.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.