Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 04-12-2008 | Article Rating | (0) reacties

Online Educa Berlin 2008 van start

Gisteren was de aftrap van de Online Educa Berlin (OEB) met een serie van 16 pre-conference workshops en seminars. Vandaag en morgen wijden we ons aan de 271 presentaties, 13 keynotes en dat verdeeld over meer dan 2000 deelnemers. Online Educa Berlin is het grootste event in Europa op het gebied van 'technology enhanced learning'.

Belangrijkste thema dit jaar is de 'Generatie Y'. U weet wel: die nieuwe generatie van technisch begaafde jongeren die zich niet meer thuis voelt in de schoolgebouwen van nu.

Pre conference onderwerpen

  • Informeel leren met het social web
  • Gebruik van het LMS Moodle om cursussen te ontwikkelen
  • Ontwikkeling van informeel leren
  • Services voor duurzame e-learning ontwikkeling
  • Podcasting en het gebruik van tools als blogs, wiki's, social networks, e.a.
  • Omgaan met weerstand tegen vernieuwing
  • etc.
Keynotes en andere topics op Online Educa
Michael Wesch, die als cultureel antropoloog waarneemt wat media doen met onze samenleving. De veelschrijver Norbert Bolz van het Berlin Institute of Technology met een publicatielijst als een keukenrol (zo lang). Roger Larsen, de 'fouding father' van Frontier, het LMS+ systeem dat nogal aan de weg timmert.

En dan Clive Shepherd, de oude rot, die zich nu vooral bezighoudt met werkplekleren. Ton Zijlstra, een heuse Nederlander, die met Clive in discussie gaat. Richard Baraniuk, die een antwoord probeert te geven op de vraag of open courseware moet of eigenlijk al passé is. Een discussie over 'Learning 2.0 in Europe', een studie van de Europese commissie over de invloed van Web 2.0 op ons onderwijs, met ook Ineke Lam in het panel (IVLOS Universiteit Utrecht).

Moodle staat ook op de lijst, want dit LMS scoort goed met intussen zo'n 400.000 gebruikers, waaronder het Goethe instituut. Verder zaken als 'storytelling, personal narrative, writing platforms, video and web 2.0' en niet te vergeten 'corporate e-learning, educational games and virtual worlds'. Een onderwerp dat steeds in de belangstelling staat, maar nog geen grote vlucht heeft genomen is mobiel leren. Een van de presenters is uw reporter. Hij praat donderdagochtend over 'Informal Learning and the Concept of Microtraining'. Doel is de leercapaciteit van een transportonderneming te vergroten met microtraining als support mechanisme voor informele leerprocessen. Een ander artikel over Microtraining is te vinden op www.elearningpapers.eu.

Om u te dienen maakt de OEB-organisatie podcasts van keynotes en andere interessante sprekers en onderwerpen, zoals de Generation Y, Mobiel leren, e.a . Ze gaan hiermee door en dat levert op het einde een mooie serie van 'verhalen' op, hoewel nog niet iedereen bij machte is om zijn verhaal te doen in een 3-5 minuten podcast.

Door Pieter de Vries


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.