Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 27-11-2008 | Article Rating | (0) reacties

Helft particulieren en organisaties laat gegevens achter op oude computers

De helft van de particulieren en organisaties neemt onvoldoende maatregelen neemt om data te verwijderen van de harde schijf van oude computers. Dat blijkt uit onderzoek van SURFnet, die met dit onderzoek inzicht wilde verkrijgen in de data die op gebruikte harde schijven staat. Uit een vooronderzoek naar forensische analysetools, blijkt dat veel onderzochte harde schijven vertrouwelijke gegevens en kwaadaardige software bevatten. Voor het onderzoek zijn gebruikte harde schijven van laptops, servers en werkstations ingekocht op computerbeurzen, winkels en webwinkels.

Van de onderzochte server-schijven bevatte er één een database van een koepelorganisatie in de zorgsector. Op meerdere werkstationschijven werd vertrouwelijke informatie aangetroffen, zoals privé documenten van acht verschillende studenten, de harde schijf van de ICT-afdeling van een luchtvaartmaatschappij, vertrouwelijke data van een communicatieadviesbedrijf en vertrouwelijke data van privé personen. Bovendien zijn een actief virus, spyware keylogger, en mogelijk ongewenst browser helper object (BHO) aangetroffen. Een ondeskundig gewiste laptopschijf blijkt afkomstig van het senior management van een postbedrijf en bevat vertrouwelijke strategiedocumenten en een volledig klantenbestand.
"Het aantal onderzochte harde schijven is te beperkt in omvang om algemeen geldige uitspraken te doen, maar geeft wel een indicatie hoe bedrijven en particulieren omgaan met hun data wanneer een computer is afgeschreven", aldus Rogier Spoor, manager middleware services van SURFnet. "De helft neemt geen deugdelijke maatregelen voor vernietiging van de aanwezige data op harde schijven, waardoor vertrouwelijke informatie in handen van derden kan vallen. Bovendien is bij een kwart van de onderzochte werkstation- en laptop harde schijven kwaadaardige software aangetroffen. "


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.