Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 29-10-2008 | Article Rating | (0) reacties

Learning 2008: Vertrouwen

Door onze redacteur Marcel de Leeuwe

De laatste dag van Learning 2008 begon deze keer niet met een centrale sessie maar met kleine parallelsessies, natuurlijk nadat iedereen een zoet broodje had gegrepen van de lange tafels.

Bij de afsluitende sessie vonden verschillende interviews plaats. De aardigste was van Stephen M.R. Covey die een boek uit heeft gebracht met de naam 'The speed of trust'. Hij geeft aan dat vertrouwen essentieel is voor bedrijven. We zien bij de huidige crisis dat er niet zozeer een gebrek is aan geld, banken hebben genoeg, maar er is gebrek aan vertrouwen dat ervoor zorgt dat banken elkaar niets meer lenen. Covey noemt vertrouwen een economisch fenomeen, en dankzij de crisis kunnen we ons hier opeens iets bij voorstellen. Hij zegt zelfs dat vertrouwen het betaalmiddel/valuta van de nieuwe economie is. De relatie met leren legt Covey doordat aan te geven dat vertrouwen een te leren competentie is.

Tot slot
Meestal vallen alle puzzelstukjes van wat je bij een conferentie opsteekt pas na de conferentie echt op zijn plaats. Er komt nog wel een uitgebreidere samenvatting.

  • Voor nu een aantal observaties, dingen die me op zijn gevallen:
  • De organisatie was vlekkeloos, inclusief de techniek.
  • Het was een inhoudelijke conferentie, waarbij de commercie geen prominente rol speelt.
  • Er werden veel verschillende werkvormen gehanteerd waarbij PowerPoint presentaties vaak verboden waren. In elke vorm speelt interactie met publiek een belangrijke rol.
  • Het programma was wat veranderd, soberder gemaakt naar aanleiding van de financiële crisis.
  • Web 2.0 kreeg veel aandacht ook op conceptniveau.
  • ROI (Return on Investment) was minder prominent aanwezig.
  • Studenten kunnen in 3 dagen een edugame maken, dat dan ook nog eens een open source engine oplevert.
  • Mobile learning blijft een beetje hangen in de techniek.
  • Business needs dwingen tot nieuwe concepten zoals gebruik van wiki's bij de CIA.
  • Technologie is goed.

Eindigen met het begin
Verder verbaas ik me elke keer als ik in Amerika ben, hoe snel Amerikanen contact leggen. Bij alle eetgelegenheden ben je snel over leren aan het praten. Deze informele contacten zorgen voor een belangrijk leereffect. Samen met het bloggen (dat je dwingt tot reflectie) heeft dit mij een erg inspirerende en krachtige leerervaring opgeleverd. Geeft vertrouwen!

We eindigen met een begin; met een lied over Amerika. Met een knipoog voor ons nuchtere Nederlanders.

Meer info in de LearningWiki
Meer informatie vindt u in de Learning 2008 wiki, die wordt de komende tijd gevuld. Alle grote sessies zijn op video opgenomen en zijn vrij toegankelijk. Van alle kleine sessie is een entry beschikbaar.

Als u interesse hebt om er volgend jaar ook bij te zijn dan kunt u naar de Masie website, waar u ook kunt inschrijven voor zijn nieuwsbrief.

Aanvullende posts over Learning 2008 zijn te vinden op mijn persoonlijke blog www.leerbeleving.nl

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.