Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 06-10-2008 | Article Rating | (0) reacties

Afstudeerscriptie over 'Juridische valkuilen voor de Werknemer 2.0'

Op dinsdag 21 oktober studeert Mieke Kreunen af aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp 'Juridische valkuilen voor de Werknemer 2.0' (PDF - 66 pagina's).

Steeds vaker worden er problemen gesignaleerd die werknemers in de werksituatie ondervinden als gevolg van hun 'web presence' en wat ze op het internet aan de wereld laten zien. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen ontslagen zijn vanwege de dingen die ze op hun weblog schreven over de werksituatie of de werkgever. Ook komt het voor dat de werkgever de werknemer restricties oplegt of te verstaan geeft dat het niet gepast is te schrijven over de werksituatie. Meestal zijn de logjes over het werk onschuldig en bevatten ze slechts vluchtige verwijzingen naar de werksituatie zonder oordelen of informatie te geven maar dat is niet altijd het geval. En soms kan ook de mening van iemand die hij/zij op de weblog verkondigt over een totaal ander onderwerp dan de werksituatie toch impact hebben op de verhoudingen op het werk. Denk bijvoorbeeld aan een uitgesproken mening over omstreden maatschappelijke kwesties of politieke issues.

In haar afstudeerscriptie onderzocht Kreunen, die opgeleid is in het Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht in de richting arbeidsrecht en sociaal beleid met als aandachtspunten ICT, internet en communicatie & mediarecht, hoe het er nou werkelijk voorstaat met de gevolgen van de 'web presence' op het werk en of de 'werknemer 2.0' zich moet bezinnen alvorens aan een weblog te beginnen.

In een empirisch onderzoek onder ruim 500 webloggers onderzocht Mieke Kreunen hoeveel webloggers over hun werk loggen en of ze op het werk van de weblog op de hoogte zijn. Of er al eens iets over gezegd is en of betrokkenen beperkt zijn door hun werkgever. Of ze zelf vinden dat ze ergens rekening mee moeten houden maar vooral ook hoe er gehandeld wordt in de praktijk en vanuit welke juridische achtergrond. Via haar Hyves- en LinkedIn profielen stelde zij een open vraag in deze beide netwerken over de mogelijke juridische impact en consequenties van de web presence op de werksituatie.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.