Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 18-09-2008 | Article Rating | (0) reacties

Waag Society's Fablab start pilot Fab academy

Recent is Waag Society's Fablab gestart met een pilot waarbij studenten uit Nederland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten de populaire colleges 'How to make (almost) anything' van Neil Gershenfeld van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) volgen en daar studiepunten voor krijgen. De studenten reizen niet af naar Massachusetts, maar volgen het onderwijs in het Fablab van hun eigen stad of land. Fablab heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd netwerk van gestandaardiseerde hardware installaties, waarin ideeën en creaties worden ontwikkeld en uitgewisseld. Het Fablab werkt volgens de open source en open content (Creative Commons) principes; resultaten van de workshops en kennis over de machines en projecten worden gedeeld op de website van het Fablab.

Met de Fab academy pilot verkennen de Fablabs de mogelijkheden overal ter wereld onderwijs aan te bieden. Kennis brengen naar de plek waar het nodig is op het moment dat het nodig is, is met moderne technologieën in toenemende mate mogelijk en ook gewenst: het zogenaamde 'gedistribueerd, just in time' onderwijsmodel. Het Fab academy-aanbod is dan ook niet afhankelijk van achtergrond of leeftijd en studenten volgen het onderwijs als herscholing, om prototyping te leren of universitaire credits te krijgen, die volgens de Bologna declaration in 27 landen geldig zijn.

Een selectie van studenten neemt gedurende een half jaar wekelijks deel aan de colleges via een videoconferencingsysteem. De docenten zijn prominente professoren uit Kenia, India, Griekenland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten die de lessen vanuit verschillende locaties geven. Interactiviteit is een belangrijk onderdeel van het onderwijs van Fab academy, waarbij de labs niet alleen een plek zijn om kennis op te doen, maar deze aan de hand van experimenten te toetsen.

Bas van Abel, hoofd design van Waag Society en medeoprichter van Waag Society's Fablab over Fab academy: "De eerste stap was gemaakt met de les 'How to make (almost) anything', daar volgde het Fablab idee uit. De volgende stap is nu 'How to learn anywhere, anytime' en wat daar uit volgt is een nieuw soort onderwijs. Er is vraag naar dit soort onderwijs en je kunt natuurlijk wachten tot de technologie zover is dat je het overal en iedereen kunt aanbieden, maar wij willen eerst het model introduceren. Dan volgt de technologie vanzelf. We zijn dan ook erg enthousiast over onze deelname aan dit experiment."


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.