Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 22-08-2008 | Article Rating | (0) reacties

Meldpunt moet probleem 'illegale kopiën elektronische boeken' aanpakken

Vorige week heeft Stichting Auteursdomein in Amsterdam, een auteur-bestuurde 'on demand' uitgeverij die de productie en verkoop van boeken, e-boeken en luisterboeken in eigen beheer faciliteert voor professionele auteurs en vertalers, het Meldpunt illegale kopie opgericht (IK). Op de website van het meldpunt wordt onder meer uitgelegd hoe een illegale kopie van een (elektronisch) boek kan worden herkend. Aanleiding voor de actie van de stichting is de toename van illegale kopieën van elektronische boeken. Volgens Auteurdomein wordt dat een steeds groter probleem, zo laat het in een persbericht weten.

Om te illustreren dat het maken van illegale kopieën een steeds groter probleem wordt, heeft Auteursdomein (als experiment) een kopie gemaakt van het beveiligde e-boek 'De eigenaar van niemandsland' van auteur Jona Oberski. Het boek was beveiligd met DRM-3* (Digital Rights Management), waarover wordt gezegd dat het in zou moeten staan voor een waterdichte beveiliging van digitale inhoud. Het experiment werd al in mei gedaan. De stichting brengt het met goedvinden van de auteur nu toch naar buiten, omdat ze het belangrijk vindt dat auteurs en andere aanbieders op de hoogte zijn in hoeverre digitale inhoud kan worden beschermd. De manier waarop het e-boek werd gekopieerd, verschilt wezenlijk van een 'kraak' van de DRM-code. De code wordt in feite omzeild, maar het resultaat is hetzelfde: in enkele minuten wordt van een beveiligd e-boek een een onbeveiligd e-boek gemaakt; elke volgende kopie is het werk van een seconde.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.