Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 08-08-2008 | Article Rating | (0) reacties

Rapport over digitaal bewaren en auteursrechten gepubliceerd

De Amerikaanse Library of Congress heeft onlangs een gezamenlijk rapport gepubliceerd over digitaal bewaren en auteursrechten. Het rapport is opgesteld door het National Digital Information and Infrastructure Preservation Program (NDIIPP), in samenwerking met partners in Australië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt SURFfoundation, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Nederlandse bijdrage.

In het rapport, 'International Study on the Impact of Copyright Law on Digital Preservation', wordt opgemerkt dat digitale werken een korte levensduur hebben en voor toekomstige generaties verloren gaan wanneer niet snel na de totstandkoming van een digitaal werk een begin wordt gemaakt met bewaarmaatregelen. In het rapport wordt gesteld dat auteurswetten en aanverwante regelgeving niet de enige belemmering vormen voor digitaal behoud, maar dat het niettemin buiten kijf staat dat deze wet- en regelgeving voor grote problemen zorgt.

Er worden aanbevelingen gegeven voor wetshervormingen en andere oplossingen om ervoor te zorgen dat bibliotheken, archieven en andere bewaarinstellingen auteursrechtelijk beschermde, digitale informatie zodanig kunnen bewaren dat dit geen strijd oplevert met nationale en internationale wet- en regelgeving. Specifiek wordt voorgesteld om in de nationale auteurswetgeving uitzonderingen op te nemen voor bewaarinstellingen, zodat digitaal materiaal dat bedreigd wordt en waarop auteursrecht rust door deze instellingen proactief bewaard kan worden, mits dit gekoppeld wordt aan voldoende maatregelen ter bescherming van de rechtmatige belangen van rechthebbenden.

De Nederlandse bijdrage aan dit rapport inventariseert de belangrijkste activiteiten op het gebied van digitaal behoud in Nederland. Verder belicht het de manier waarop Nederland het digitaal preserveren en beschikbaarstellen van materiaal regelt: dit gebeurt via overeenkomsten tussen culturele instellingen en rechthebbenden. Zo blijven werken uit de 20ste eeuw digitaal beschikbaar voor het publiek. De hogeronderwijsinstellingen, samenwerkend binnen SURF, hebben aangegeven duidelijkheid te willen over het bewaren en toegankelijk maken van materiaal van culturele instellingen. De aanbevelingen voor aanpassen van de Nederlandse wetgeving richten zich ook op werken uit collecties van musea, archieven en bibliotheken. Deze moeten te digitaliseren zijn voor behoud van het culturele erfgoed. Een veilig netwerk zou deze gedigitaliseerde werken moeten ontsluiten.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.