Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 04-08-2008 | Article Rating | (0) reacties

Digitale middelen moeten lerarentekort in Afrika afstoppen

In een aantal Afrikaanse landen (Tanzania en Zambia) zijn projecten gestart waarbij mobiele telefoons, computers en andere digitale middelen worden ingezet om het grote lerarentekort tegen te gaan. Dat meldt TheCitizen uit Tanzania. De projecten worden ingezet op basis-en middelbare scholen. Dat de projecten hard nodig zijn, bewijzen de cijfers. Alleen al in Tanzania is sprake van een tekort van 40.000 docenten. Volgens Jumanne Mughembe, minister van Onderwijs, zal het initiatief beginnen als een pilotproject alvorens het wordt uitgerold naar andere scholen. In Tanzania zouden ongeveer 200 basisscholen kunnen profiteren van het project, aldus Mughembe. Onder meer zullen grote projectieschermen worden ingezet, waardoor een zo groot aantal studenten en leerlingen kan worden bereikt. De projectieschermen zullen vanuit één controlecentrum worden bediend.

Volgens Victor Muyatwa, in Zambia op het ministerie van Onderwijs belast met het thema 'leren op afstand', wordt het tijd dat ICT een volwaardige plaats krijgt in het onderwijsbeleid. "En dat is wat anders dan ongestructureerd wat computers in een klaslokaal plaatsen", aldus Muyatwa.

Dat de acties in Tanzania en Zambia niet zomaar uit de lucht komen vallen, blijkt ook uit de grote populariteit van het OLPC-project (One Laptop Per Child) in Afrika. Het OLPC-project heeft als doel een computer te ontwikkelen waarmee alle kinderen in de wereld, maar in het bijzonder de kinderen in de ontwikkelingslanden, tegen relatief lage kosten toegang krijgen tot informatie, kennis en moderne manieren van leren. Onder meer Ethiopië, Ghana, Rwanda en Zuid-Afrika hebben recent forse bestellingen geplaatst om binnenkort te beschikken over OLPC-laptops.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.