Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 24-06-2008 | Article Rating | (1) reacties

Advies van projectgroep aan UT voor Blackboard

Het moet eerst nog, maar voor Willem van Valkenburg is het al zeker: de Universiteit Twente (UT) zal Blackboard kiezen als nieuwe elektronische leeromgeving (ELO). Van Valkenburg, die aan de TU Delft verbonden is als e-learning consultant, doet de uitspraak op zijn E-learn Weblog. Aanleiding is het verschijnen van het eindrapport (PDF) van de projectgroep die een quickscan heeft gemaakt van Blackboard, een elektronische leeromgeving opgebouwd uit gesloten software. De keus voor Blackboard betekent dat Microsoft Sharepoint en Sakai, een open source ELO, buiten de boot vallen. Althans, voor de UT.

De projectgroep, onder wie Wytze Koopal, kiest in haar eindrapportage ondubbelzinnig voor Blackboard. 'De overall conclusie na de voorgaande paragrafen is dat Blackboard op alle vier criteria (Financieel-beleidsmatig; Functioneel-onderwijskundig; Technisch; Community) voldoende potentie biedt. Er zijn voldoende perspectieven om een implementatietraject aan te bevelen. De conclusie is echter ook dat er per criterium nog wel wat kanttekeningen zijn te plaatsen, maar de verwachting is dat deze een succesvolle implementatie niet in de weg zullen staan.'

In het eindrapport komt de projectgroep ook met een aantal aanbevelingen. Zo wordt geadviseerd om 'in te zetten op een UT-brede roll-out van Blackboard 9 in de zomer van 2009.' 'Om eerste ervaring op te doen is het verder aan te bevelen om al begin 2009 met een aantal pilots te beginnen met docenten die hiertoe bereid zijn.' Ook wordt geadviseerd om 'de licentieovereenkomst met TeleTOP e-learning te verlengen conform de optie in de huidige overeenkomst (tot oktober 2010).'


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Babette Swijgels
Van Babette Swijgels | 24-06-2008
Toch interessant dat de UT opeens op de proppen komt met BlackBoard. Na een jaar piloten met Sakai, een maandenlang traject onderzoek naar SharePoint en dan in een paar weken beslissen voor BlackBoard... Ook begrijp ik niet helemaal op welke citeria de Universiteit Twente nu eigenlijk systemen aan het vergelijken is en wat er nu eigenlijk voor eisen aan een hedendaagse omgeving wordt gesteld. In de verschillende rapporten is daar in ieder geval niets eenduidig over terug te vinden. Ik snap het niet helemaal meer. Ik dacht dat de aanbeveling van Marijk van de Wende zich richtte op een modulaire omgeving die meer integratie met bestaande systemen door middel van open standaarden zou bevatten. Of is dat rapport helemaal het uitgangspunt niet? Maar wat dan wel? Volgens mij is Bb ook nog steeds een monolytische leeromgeving die afgelopen jaren talloze beloften heeft gedaan in die richting, maar nog steeds mondjesmaat heeft ingevoerd. En dan die zogenaamde community :-) Die is volgens mij snel aan het afbrokkelen omdat universiteiten die wel een weloverwogen keuze maken nu allemaal proberen af te stappen van Bb.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.