Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-02-2008 | Article Rating | (0) reacties

3TU.Datacentrum van start

De technisch-wetenschappelijke wereld krijgt een eigen datacentrum voor digitale datasets. Dit 3TU.Datacentrum zorgt voor de goed gedocumenteerde opslag en langdurige toegang tot technisch-wetenschappelijke onderzoeksdata. Hiermee is een duurzame beschikbaarheid van het hele Nederlandse technisch-wetenschappelijke erfgoed gewaarborgd. Het 3TU.Datacentrum is een initiatief van de bibliotheken van de TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente in het kader van de 3TU.Federatie.

Binnen de wetenschap is de duurzame toegang tot (digitale) publicaties al geregeld. Een artikel blijft, als het eenmaal gepubliceerd is, doorgaans raadpleegbaar. Wereldwijd zijn daarvoor voorzieningen getroffen. De datasets die ten grondslag liggen aan een wetenschappelijke publicatie worden echter nog niet duurzaam opgeslagen. De kans is groot dat deze vrij snel na afloop van het onderzoek ontoegankelijk worden door bijvoorbeeld fysiek verval van de opslagmedia, verlies van de beschrijvende (meta)data (waardoor het onmogelijk wordt om data in juiste context te plaatsen) of de onmogelijkheid om oude software op nieuwe computers en besturingssystemen te draaien.

Het 3TU.Datacentrum zorgt voor de opslag en blijvende toegankelijkheid van technisch-wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Datasets zijn immers ook na afloop van een onderzoek vaak nog zeer waardevol. Ze kunnen hergebruikt worden in nieuw onderzoek of gebruikt worden om het oorspronkelijk onderzoek te verifiëren. Door duurzame opslag van meetgegevens wordt tevens onderzoek over een lange periode mogelijk.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.