Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 11-02-2008 | Article Rating | (0) reacties

'Web based learning tool' in strijd tegen ziekenhuisbacterie

De ziekenhuisbacterie MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus) krijgt het een stuk moeilijker in het Duits-Nederlandse grensgebied. Dat is het doel van de Duits-Nederlandse internetsite, waar zorgpersoneel en publiek vanaf 19 februari alle medische en praktische informatie over de MRSA-bacterie kunnen vinden. Deze 'web based learning tool' is ontwikkeld aan de Universiteit Twente, op initiatief van het Euregio-project MRSA-net Twente/Münsterland. De lancering van de site gaat gepaard met een symposium op de Universiteit Twente. Sprekers zijn onder anderen prof. dr. Herre Kingma (Medisch Spectrum Twente), prof. dr. Martin Mielke (Robert Koch Institut, Berlijn) en UT-promovenda Fenne Verhoeven, die de web-based tool ontwikkelde aan de faculteit Gedragswetenschappen van de UT.

De introductie van de web-based learning tool moet leiden tot een beter begrip en naleving van de MRSA maatregelen, zowel onder het zorgpersoneel als bij mensen buiten het ziekenhuis. Hiermee kan uiteindelijk de verspreiding van MRSA tegen worden gegaan en zal het aantal infecties als gevolg van MRSA verminderen. De web-based learning tool geeft praktische informatie aan het zorgpersoneel en geeft antwoorden op vragen als 'Hoe lang mag ik niet werken in de zorg als ik MRSA heb?' en 'Waarom hoef ik mijn schoenen niet te beschermen als ik een isolatiekamer betreed?'. Daarnaast informeert de tool het publiek over MRSA en kan de bezoeker informatie krijgen over vragen als 'Hoe lang kan iemand MRSA hebben?' en 'Kan ik nog bij zieke mensen op bezoek als ik MRSA heb?'.

In Nederland komt MRSA, de ziekenhuisbacterie die bestand is tegen de meeste antibiotica, niet zo vaak voor als in buurlanden België en Duitsland. Echter, via grensoverschrijdend gezondheidsverkeer komt MRSA steeds vaker voor in Nederland. Daarnaast stijgt het aantal gevallen van 'Community Acquired MRSA'. Deze vorm van MRSA kan men buiten het ziekenhuis oplopen en veroorzaakt zelfs bij gezonde mensen ernstige infecties. MRSA vormt hierdoor een steeds groter probleem voor de volksgezondheid.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.