Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 16-01-2008 | Article Rating | (0) reacties

'Social software binnen MBO geen issue'

Wilfred Rubens (ook redacteur van eLearning.nl) besteedt op zijn weblog ruim aandacht aan het onderzoek (als PDF) dat Jeroen Onstenk (Cinop/Hogeschool InHolland) op verzoek van Kennisnet/ICT op school heeft uitgevoerd naar het gebruik en de opbrengsten van social software voor het (effectiever) leren in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Onstenk komt tot de conclusie, zo constateert Rubens, dat binnen het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) social software op dit moment nauwelijks wordt toegepast en Web 2.0 geen structureel aandachtspunt bij onderwijsvernieuwingen vormt.

Rubens vindt dat het onderzoek eigenlijk te vroeg komt. Wat hem betreft moet er eerst uitgebreider geëxperimenteerd worden met social software in het onderwijs. 'Daarbij zal wel sprake moeten zijn van integratie met onderwijsinnovatie in het algemeen. Vervolgens zou dan evaluatief onderzoek uitgevoerd kunnen worden waarna overgegaan kan worden op meer organisatiebrede implementaties van social software in het MBO', aldus Rubens.

Het rapport had, zo laat Wilfred Rubens weten, aan waarde kunnen winnen als Onstenk uitstapjes had gemaakt naar literatuur over social software in het hoger onderwijs, en naar uitgevoerd onderzoek in andere landen. 'Dergelijke onderzoeken laten namelijk wel in het algemeen een positieve impact zien, ook al is van grootschalige toepassingen en dus onderzoek nog geen sprake'.

De volledige reactie van Wilfred Rubens op het onderzoek van Jeroen Onstenk is hier te lezen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.