Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 26-11-2007 | Article Rating | (0) reacties

Levenslang leren met de computer

Al jarenlang roepen beleidsmakers dat het belangrijk is om levenslang te blijven leren. In hoeverre kan de toepassing van ICT de bijscholing van werkenden aantrekkelijker maken? Op donderdag 29 november verdedigt Arie Gelderblom zijn proefschrift 'Scholing van werkenden via ICT: deelname, kosten en baten' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "E-learning heeft groeipotenties, en niet alleen voor jongeren en hoger opgeleiden."

Arie Gelderblom vergeleek bijscholingscursussen die op een traditionele manier worden aangeboden, met zelfde soort cursussen die via ICT worden gegeven. Hierbij bleken er vaak weinig verschillen te zijn tussen de effecten van de cursussen. E-learning levert vooral voordelen op aan de kostenkant. Een ICT-variant kost een cursist bijvoorbeeld vaak minder tijd, en een opleidingsinstelling kan besparen op docenten en huisvesting, al staan daar vaak wel weer hogere ontwikkelingskosten tegenover.

E-learning is doorgaans goedkoper en flexibeler in te zetten, maar dan moet er in de organisatie van de cursussen wel rekening worden gehouden met de belangen van alle partijen. Nu is er vaak één partij (het bedrijf, de cursist of de opleidingsinstelling) die niet profiteert van de voordelen die het werken met ICT kan opleveren, terwijl de andere partijen wel duidelijke voordelen hebben. Dit kan de groei belemmeren. "Een aantal jaar geleden werd voorspeld dat e-learning fors zou toenemen, maar de groei van deze vorm van scholing gaat minder hard dan voorspeld", zegt Gelderblom.

Ook oudere en lager opgeleide werknemers kunnen profijt hebben van bijscholing met behulp van ICT. Gelderblom onderzocht het profiel van de cursisten en vond geen 'digitale kloof' tussen ouderen en jongeren, of tussen lager en hoger opgeleiden. "Het is zeker niet zo dat lager opgeleiden en ouderen massaal voor de traditionele varianten van scholing kiezen en niet voor e-learning. Evenmin geldt dat de omgang met de computer een belangrijk knelpunt is, als deze groepen de keuze voor e-learning maken. Cursussen met ICT bieden voor bijvoorbeeld lager opgeleiden ook voordelen. Zo kun je veel meer met beeld en geluid in plaats van tekst".


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.