Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 14-11-2007 | Article Rating | (0) reacties

Onderzoek naar hoe jongeren gebruikmaken van MSN en profielsites

Op donderdag 22 november promoveert Alexander Schouten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het onderwerp 'Adolescents' online self-disclosure and self-presentation'. Schouten onderzocht hoe jongeren gebruikmaken van MSN en profielsites. Online communicatietoepassingen, zoals MSN, en profielsites, zoals Sugababes/Superdudes, zijn razend populair onder jongeren. Generaties die hier niet mee zijn opgegroeid, zoals de ouders, weten vaak niet wat ze ervan moeten vinden en hoe ze ermee om moeten gaan.

Hoewel vaak wordt gewezen op de gevaren van internet, blijkt dat online communicatie juist veel voordelen heeft voor tieners. In de puberteit bestaat een grote behoefte aan het uiten van gevoelens en het experimenteren met verschillende identiteiten (zelfpresentatie). Online communicatietoepassingen sluiten aan bij deze behoefte. Tieners vinden MSN een geschikt middel om intieme dingen tegen anderen te zeggen, vooral tegen mensen van de andere sekse. Via MSN praten zij gemakkelijker dan in een persoonlijk gesprek omdat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen en meer controle hebben over de manier waarop zij zichzelf presenteren. Op profielsites leren jongeren van de reacties die ze op hun profiel krijgen hoe zij zich het beste kunnen gedragen. Dit blijkt hun zelfvertrouwen te bevorderen. Volgens Schouten zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor de positieve kanten van het gebruik van online communicatietoepassingen door tieners.

Bron: UvA


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.