Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 02-11-2007 | Article Rating | (0) reacties

'Virtuele teams even effectief als traditionele teams'

Virtuele teams kunnen net zo goed en in sommige opzichten zelfs beter functioneren dan traditionele teams. Dat concludeert Rick van der Kleij uit zijn promotieonderzoek ('Overcoming Distance in Virtual Teams: Effects of Communication Media, Experience, and Time Pressure on Distributed Teamwork'). Van de Kleij promoveert op 13 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Een virtueel team is een team waarvan de leden elkaar niet of zelden in levenden lijve ontmoeten, bijvoorbeeld omdat de teamleden verschillende werktijden hebben of bij verschillende vestigingen van een organisatie werken. Virtuele teams zijn aantrekkelijk voor organisaties. Teamleden kunnen bijvoorbeeld op basis van competenties worden geselecteerd, ongeacht hun fysieke locatie binnen een bedrijf. Hierdoor kan de kwaliteit van het werk sterk toenemen. Ondanks de vele voordelen van samenwerken op afstand is gebleken dat virtuele teams ook specifieke problemen ondervinden, hetgeen wijdverbreide toepassing in de weg staat.

Met labexperimenten onderzocht Van der Kleij hoe virtuele teams geholpen kunnen worden. Daarbij stelde hij de volgende vragen: wat zijn de nadelen van samenwerken op afstand en welke manieren zijn er om mogelijke problemen tegen te gaan en zodoende de effectiviteit van de teams te vergroten? Van der Kleij concludeert dat het belangrijk is voor virtuele teams dat zij beschikken over geschikte communicatietechnologie en goed zicht hebben op wat zich bij de andere teamleden afspeelt. Ook is het van belang dat zij de tijd krijgen voor leer- en gewenningsprocessen. Als hieraan wordt voldaan, kunnen virtuele teams de beperkingen overwinnen die voortkomen uit het op afstand samenwerken.

Bron: UvA


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.