Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 20-10-2007 | Article Rating | (0) reacties

Het keuzeproces van een elektronische leeromgeving

Hoe ziet het keuzeproces van een elektronische leeromgeving (ELO) eruit? En welke criteria spelen een rol bij de keuze van een ELO? Deze vragen stonden centraal in het afstudeeronderzoek van Nienke de Vries.

E-learning.nl heeft een poos geleden een enquête op de site vermeld en daarom de beschikking gekregen over de samenvatting van het onderzoek. Deze samenvatting bevat een overzicht van de belangrijkste criteria bij de keuze van een ELO. Opvallend daarbij is dat klanten sterk letten op de 'klantvriendelijkheid' van een leverancier. Verschillende criteria vallen hieronder. Daarnaast lijken aansluiting bij didactiek en flexibiliteit belangrijke thema's, waar diverse criteria toe behoren. Technische criteria en veel functionele criteria zijn van minder belang, schrijft Nienke de Vries.

Zij start haar samenvatting overigens met een stukje theorie (wat is e-learning en wat is een ELO?). Daarbij hanteert zij een eigen definitie van een ELO:

‘de software die zowel het proces van het leren ondersteunt (primaire proces) als de organisatie van dat leren (secundaire proces). Een elektronische leeromgeving biedt mogelijkheden om leerstof (waaronder bijvoorbeeld toetsen en opdrachten) onder te brengen, het biedt communicatie- en samenwerkingsmogelijkheden en het biedt mogelijkheden om het onderwijs te organiseren (bijvoorbeeld d.m.v. voortgangsadministratie)’
Hierbij valt op dat zij niet ingaat op de actuele discussie of een ELO één systeem is, of een omgeving die kan bestaan uit verschillende (al dan niet met elkaar geïntegreerde) applicaties. Overigens wordt een hiermee samenhangend criterium wel als belangrijk beoordeeld: de modulariteit van het systeem (in aparte componenten af te nemen).

Opvallend is ook de redelijk 'traditionele' aanpak van het keuzeproces (instellen projectgroep, criteria formuleren, long list, short list, opdracht of pilot).


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

02-02

Leren met puzzels

Door: Let’s Learn!

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.