Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 30-05-2007 | Article Rating | (2) reacties

Computer helpt beter Nederlands te leren

Bij het leren van een vreemde taal is de uitspraak een van de moeilijkste taken, zeker voor volwassenen. Computerondersteunde uitspraaktraining kan daarbij helpen. Ambra Neri ontwikkelde een systeem dat met behulp van automatische spraakherkenning (ASH) automatisch uitspraakfouten kan opsporen en daar feedback over geeft. Dit systeem is getest door immigranten van verschillende nationaliteiten. Vrijdag 8 juni promoveert Neri aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp 'The pedagogical effectiveness of ASR-based computer assisted pronuciation training'.

De resultaten laten zien dat het systeem van Ambra Neri er in de praktijk in slaagt de meeste van de uitspraakfouten te detecteren. Door hierover feedback te geven aan taalleerders neemt het aantal uitspraakfouten substantieel af, met name voor taalleerders met een Turkse en Arabische achtergrond. Uitspraaktraining door middel van ASH-technologie blijkt te werken, zo heeft Neri ervaren. Een groot voordeel is dat leerlingen met deze technologie volop kans krijgen om te oefenen, in hun eigen tempo, waar en wanneer ze willen. En dit kan, aldus Neri, grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

E.M heydendael -van Bers
Van E.M heydendael -van Bers | 05-06-2007
Het lijkt me heel interessant om uw onderzoek te lezen en te kijken of het systeem in te zetten is bij ons op school ROC-sector educatie Nijmegen
Harm Weistra
Van Harm Weistra | 06-06-2007
Wellicht dat u e.e.a. kunt vinden op de homepage van Ambra Neri: http://lands.let.kun.nl/staff/neri.php Daar staan haar publicaties. U vindt er ook haar emailadres. Wellicht dat u haar rechtstreeks kunt benaderen. En als u er iets mee gaat doen binnen uw opleiding, dan horen we dat uiteraard graag.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.