Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 07-05-2007 | Article Rating | (0) reacties

E-professionalisering van gastouders

Het aanbieden van leermodules voor gastouders via e-learning; het bieden van actuele informatie aan gastouders en het aanbieden van een online mogelijkheid voor communicatie tussen gastouders. Dat zijn de hoofddoelen van de recent opgerichte Gastouderacademie, een initiatief dat voorkomt uit het project 'E-learning voor gastouders' en zich specifiek richt op de groep die in haar eigen huis of in het huis van de ouder tegen een vergoeding kinderen opvangt. Door middel van e-learning kunnen zij vanuit huis makkelijk, snel en op een zelfgekozen tijdstip en eigen tempo, interactief kennis opdoen.

De Gastouderacademie bestaat uit een portaal en e-learningmodulen. Het portaal geeft een overzicht van links, handige documenten, een forum, poll en toegang tot de e-learningmodulen. De vier e-learningmodulen zijn lessen over het observeren van kinderen; communiceren met ouders; EHBO en risico-inventarisatie. De methodiek is praktijkgericht. Via praktijkcases, verwerkingsvragen en een naslagwerk doorloopt de cursist de opleiding. Afsluitend aan een module krijgt de cursist een toets en een korte evaluatie. Deze resultaten worden per gastouderbureau beheerd.

De e-learningmodulen staan niet op zichzelf. Indien gewenst kan de e-learning naast bestaande trainingen gebruikt worden. Zo gaat de EHBO-module met name in op achtergronden, bijvoorbeeld praktische informatie over de verbanddoos en een stappenplan voor het bieden van eerste hulp aan kinderen. In een klassikale training kan ingegaan worden op EHBO-vaardigheden.

Sylvia Kuiper, lid klankbordgroep/ directeur Regionaal Gastouderbureau Harlekijn Barneveld, geloofde in eerste instantie niet dat e-learning geschikt zou zijn voor haar doelgroep, maar heeft haar mening moeten bijstellen: "Ik heb nu het programma laten zien aan enkele van mijn gastouders en ze zijn allemaal erg enthousiast. Ze vonden het zichtbaar dat het gemaakt is door mensen vanuit de praktijk en het ziet er aantrekkelijk uit. Een heel groot voordeel vonden de bureaus dat er zo veel documenten op staan die actueel gehouden worden: dat is zeker een pre".

Het project is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Opdrachtgever was Gastouderservice Nederland. De projectleiding was in handen van het adviesbureau Vyvoj. De e-learning-inbreng kwam van Tinqwise, die verantwoordelijk was voor didactiek, vormgeving en techniek.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.