Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van FLOWSPARKS | 23-04-2007 | Article Rating | (0) reacties

Arcelor Gent stopt braindrain dankzij e-learning van U&I Learning

Arcelor Gent stopt braindrain dankzij e-learning
U&I Learning partner voor kennisoverdrachtproject via e-learning

Gent, 20 april 2007 - U&I Learning, de gentse e -learningintegrator, actief in
België en Nederland, begeleidt Arcelor Gent bij een ambitieus e-learningproject. U&I Learning ontwikkelt voor de staalgroep e-learningprogramma’s die de kennis van werknemers die met pensioen gaan
overdragen naar nieuwe werknemers. Zo wordt een nakende braindrain door
de komende golf van pensioneringen tegengegaan. Dit project kadert in het
Europees Sociaal Fonds (ESF) dat ijvert voor de bevordering van werkgelegenheid en professionele mobiliteit.

Arcelor Gent, voorheen Sidmar, werd in 1964 opgericht en staat vandaag voor een grote golf van pensioneringen. Om te vermijden dat de expertise en ervaring, opgebouwd in de loop van tientallen jaren, samen met de gepensioneerden zou verdwijnen werd in juli 2006 gestart met een kennisoverdrachtproject. Dit project wil de rijke proceskennis en –ervaring borgen en hierdoor samen met de oudere werknemers deze kennis op een
gestructureerde en goed doordachte manier overdragen naar jongere collega’s. Bij Arcelor Gent treden jaarlijks gemiddeld 250 nieuwe werknemers in dienst, verleden jaar waren het er zelfs 400.
Voor dit project doet Arcelor Gent beroep op U&I Learning dat een online leeromgeving voor de operatoren van de staalfabriek ontwikkelt. Het kennisoverdracht-project moet tegen december 2007 volledig afgerond zijn.

ESF Project
Het e-learningproject van Arcelor Gent kadert in de initiatieven die door het Europese Sociaal Fonds (ESF) geselecteerd en gesteund worden. Het ESF wil de werking van de Europese arbeidsmarkt verbeteren en de ontwikkeling van de menselijke hulpbronnen verzekeren. Het Fonds wil daarnaast ondermeer sociale integratie, bevordering van opleidingssystemen om de werkgelegenheid te bevorderen, stimuleren en zo competentie en flexibiliteit aanmoedigen en bewerkstelligen.
Voor België valt de uitvoering van de ESF-projecten onder de bevoegdheid van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid. Dit Ministerie selecteerde 13 projecten rond het thema kennisuitwisseling, waaronder het e-learningproject bij Arcelor Gent.

Ervaring operatoren cruciaal
Bij de productie van staal speelt de ervaring en kennis van operatoren een cruciale rol.
Arcelor Gent begreep reeds eind jaren ’80 dat er noodzaak was aan bijkomende procedures en kennisdocumenten om de kennisborging zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Concreet ontwikkelde het toenmalige Sidmar in de periode ‘85-‘90 een eerste IT datacaptatie en –transmissie systeem, tesamen met een object expertsysteem. Sidmar was hiermee jaren vooruit op de concurrentie.
In de periode 2000 tot 2005 werd Sidmar stilaan opgenomen in de Arcelor Group wat een nieuwe periode van zeer belangrijke veranderingen met zich meebracht. Gevolgen als globalisering hadden een onmiddellijke impact op de organisatie waardoor een toenemende flexibilisering noodzakelijk werd. De duizenden voorschriften en handleidingen, die allemaal op een geborgde manier waren ingebracht in een documentenbeheerssysteem met opleidingsbeheer, kwamen plots niet meer tegemoet aan de veranderende behoeften en noden van de nieuwe medewerkers. Er ontstond een
duidelijke vraag naar meer achtergrondinformatie en duiding.

Van kennisborging naar -overdracht
In een dergelijke complexe en veranderende omgeving bleek al vlug dat klassieke opleidingen alleen niet meer volstaan. Er werd dan ook besloten om een pilootproject op te starten met twee doelstellingen: (1) nagaan hoever kan worden gegaan in de moeilijkheidsgraad en (2) het testen van de onderhoudbaarheid, inclusief versiebeheer en opleidingsbeheer. U&I Learning werd uiteindelijk gekozen om dit proces verder te begeleiden.
De implementatie betreft grotendeels het structureren van de kennis, al dan niet gebruik makende van animaties. Omwille van de hoeveelheid aan informatie is het erg belangrijk om vlot te kunnen navigeren, zonder te verdwalen in een complex kluwen van informatie. Het aanbieden van de bestaande kennis onder een webtoepassing bleek vooral succesvol bij kennisgaring en synthese. Daarnaast bleek de inbreng van taalspecialisten
een toegevoegde waarde indien het gaat over het formuleren van duidelijke
en preciese boodschappen. Het is vooral op deze punten dat U&I Learning een belangrijk ondersteuning kan bieden.
Luc Van De Putte, veantwoordelijke procestechnologie van Arcelor Gent en opvolger van Leo Peeters, die eind 2007 op pensioen gaat, besluit: “ Oudere werknemers bezitten vaak een enorme hoeveelheid aan kennis, inzichten en creatieve oplossingen. Zonder dit kennisoverdracht-project zou het voor mij zeer moeilijk worden om de rijke ervaring en kennis van mijn voorganger op te nemen en verder te ontplooien. Dankzij deze nieuwe kennis- en vraagbank zijn onze medewerkers en operatoren geïnformeerd en kunnen zij, in alle mogelijke omstandigheden, ook ingeval van storingen of wijzigingen aan
parameters van het productieproces, snel en efficiënt beslissingen nemen”, aldus Van De Putte.

Over Arcelor Gent
Arcelor Gent (de nieuwe naam van Sidmar), stelt 5.600 mensen tewerk en produceert ca. 5 Mton staal per jaar. In 2005 werd een omzet van 2,3 miljard € gerealiseerd en een EBITDA (bruto-bedrijfsresultaat) van 433 M €. De onderneming werd in 1962 opgericht en de productie startte in 1966. Arcelor Gent heeft via het kanaal Gent-Terneuzen, op 15 km van de zeesluis van Terneuzen, rechtstreekse toegang tot de Noordzee. Deze maritieme ligging, de volledige integratie van de productie op één site en een over de jaren heen volgehouden investeringsinspanning maakten Sidmar tot één van Europa’s meest productieve staalondernemingen.

Over U&I Learning
U&I Learning, opgericht in 1997 is een belangrijke e-learningintegrator, actief in België en Nederland. U&I Learning biedt bedrijven en organisaties oplossingen aan die hen helpen om op een productieve en efficiënte manier kennis te ontwikkelen en te verspreiden bij hun personeel en klanten. De oplossingen van U&I Learning zijn gebouwd op drie pijlers: leervriendelijke inhoud, een goede geïntegreerde begeleiding en een gebruiksvriendelijke technologie.
U&I Learning kende de afgelopen jaren een sterke groei en kon zijn klantenportefeuille uitbouwen tot een
uitgebalanceerde, kwaliteitsvolle portefeuille met een groot aantal top-industrie- en overheidsklanten, waaronder namen zoals VDAB, Europese Commissie, Voka, Technifutur, NMBS, Belgacom, DHL, Alcatel, Arcelor, Aveve, Volkswagen, Interpolis, Dexia, Citibank, Vopak, ea.
U&I Learning telt vandaag een 100-tal gespecialiseerde medewerkers met relevante ervaring in pedagogie, psychologie en ICT. Het bedrijf wordt bestuurd door Francis Declercq, CEO en heeft zijn hoofdvestiging in 9000 Gent, Molenaarsstraat 111. Telefoon: +32 9 265 74 74, fax: +32 9 265 74 84- website:
www.uni-learning.com


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.