Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 24-11-2006 | Article Rating | (0) reacties

Brain plasticity & the Netgeneration

Diana Oblinger hield vorige week op de SURF-onderwijsdagen een geweldige lezing. Zij sprak over de nieuwste generatie jongeren, hoe hun wereld eruit ziet, met welke technologie zij in aanraking komen en hoe zij daarmee om gaan. Ook schetst zij hoe deze nieuwe toepassingen het leren van jongeren kunnen beinvloeden, en spreekt zij hierbij van 'brain plasticity'. Maar het gaat haar uiteindelijk niet om de technologie als zodanig. Het gaat haar erom hoe mensen leren en hoe het onderwijs daarbij het beste kan helpen. In die zin toont zij heel concreet hoe verouderd onderwijs inmiddels vaak is. Het past niet bij de manier waarop leerprocessen plaatsvinden: actief, in samenwerking, door ervaring, met reflectie, en veelal niet-lineair. Op zich is dat niet nieuw en waren ook de 'tradionele' onderwijsvernieuwingsscholen zoals Montessori of Dalton daar al achter. Maar wat er nu gebeurt is dat het contrast tussen 'standaard' onderwijs en de manier waarop mensen het beste leren nu wel heel sterk zichtbaar wordt. Jongeren van nu hebben in hun dagelijkse omgeving toegang tot tools waarme zij informeel, flexibel, just-intime en just-enough kunnen leren wat zij willen. Dat wil niet zeggen dat voor elke leervraag- of doel altijd maar de nieuwste technologie gebruikt moet worden, maar dat in elke situatie weer moet worden nagedacht over wat er geleerd moet worden en op welke manier dat het beste zou kunnen plaatsvinden. En dat is precies waar Diana Oblinger op uit is.

De lezing van Diana Oblinger komt binnenkort op de website van de SURF-onderwijsdagen, zie hiervoor: www.surf.nl/owd2006

Kunt u hierop niet wachten? Bekijk dan de volgende lezing van Oblinger op de Educause 2004: Lezing 2004


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.